Gyógyítás gyógynövényekkel

Az elmúlt egy évtizedben a természetes eredetû anyagok és gyógymódok iránt világszerte, és Magyarországon is, tovább fokozódott az érdeklõdés. A fitoterápia (a gyógynövényekkel történõ gyógyítás) terjedése mellett jelentõs szemléletváltozás figyelhetõ meg a gyógynövények terápiás jelentõségének megítélésében.

A gyógynövények alkalmazása több ezer éves múltra tekint vissza, amirõl az elsõ írásba foglalt dokumentumok is tanúskodnak. A gyógynövényeket, és azok alkalmazási módszereit írásba foglalták számos országban (India, Kína, Egyiptom, Inka, Azték birodalom). Ezeket igyekeztek eleinte szájhagyomány útján, majd a késõbbiekben írásba foglalva az utókor számára megõrizni. Ma már egyre többen ismerik fel, mennyire fontos a preventatív, azaz a megelõzõ orvoslás.
Tudjuk, hogy az életmód és a táplálkozás, valamint az ember lelki élete, gondolkodása, életfilozófiája is nagyon fontos szereppel bír a betegségek megelõzésében és gyógyításában. Ez ideig közel 380.000 növényfajt azonosítottak a Földön, és több százezerre becsülhetõ azok száma, amelyek még felfedezésünkre várnak. Az ismert növények közül kb. 260.000-et magasabb rendû növényként minõsítettek, vagyis ezek klorofilt tartalmaznak, ezáltal fotoszintézisre képesek. A fotoszintézis során a növény a Nap energiáját hasznosítja, hogy a szén-dioxidból és vízbõl szénhidrátokat állítson elõ. Tulajdonképpen minden magasabb rendû növénynek lehet gyógyhatása, de csak kb. 10%-át vizsgálták a növényeknek ebbõl a szempontból.
Eközben egyre gyûlnek arról is adatok, hogy a gyógynövények a jólétünk szempontjából döntõ szerephez juthatnak. Gyógyszerek helyett vagy mellett sok gyógynövényt lehet “tonikum”-ként használni, és a vitaminokhoz hasonlóan elsõsorban az egészségünk megõrzése céljából alkalmazni. Bizonyos gyógynövényekrõl kimutatták, hogy fokozzák az immunrendszer mûködését és segítik a szervezetet a betegségek leküzdésében. Vizsgálatok igazolták, hogy vannak olyan gyógyfüvek, amelyek harmonizálják az idegrendszer mûködését, javítják a keringést, csökkentik a vér koleszterinszintjét, egyeseknek rákmegelõzõ hatást tulajdonítanak, más gyógynövények a nõgyógyászati betegségekre hatnak pozitívan. Nem vitás, hogy közülünk egyre többen alkalmaznak valamilyen gyógynövény-kivonatot, amely segít megõrizni az egészségünket, mintsem, hogy gyógyszert szedjenek, ha betegek.

 A gyógynövények gyógyá-szatban betöltött szerepe megítélésében Linné svéd természettudós filozófiája lehet iránymutató erejû. Szerinte a növényvilág és a benne rejlõ lehetõségek tanulmányozása megtanít, és felhívja a figyelmet arra, hogy az ember a természet egészének része, és a természeti törvények alárendeltje. Minél inkább próbál uralkodni a természet felett, annál elõbb, és annál fájdalmasabban kell megtapasztalnia, hogy túllépheti a természet által megszabott határokat. Linné filozófiája a kóros és terápiás folyamatokra is érvényes.
Az emberi szervezet kóros folyamatai is a természet törvényei által meghatározottak, ezért azok helyreállítása is csak ezek figyelembevételével történhet meg. Ezért a természet részét képezõ emberi szervezet belsõ egyensúlyának bárminemû zavarát lehetõség szerint, természetes eredetû anyagok és gyógymódok alkalmazásával kell helyreállítani.

Rideg Róbert
természetgyógyász, fitoterapeuta

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.