Harmóniában önmagunkkal

Igen, sajnos igaz, hogy felgyorsult és átalakult a világunk. Csak kapkodjuk a fejünket a ránk zúduló információözönben. Napjaink feladatokból, kihívásokból és a másokkal való törõdésbõl állnak, különösen ha kapcsolatban élünk, családunk van. Próbálunk megfelelni a minket körülvevõ elvárásoknak. Eközben nincs idõnk feltenni magunknak a kérdést: “jó ez így nekem?”

Napjainkban egyre többen törõdnek önmagukkal is. Ha csak heti néhány órát szentelünk “Ránk”, máris pozitív változásokat észlelhetünk. Be kell ugyanis vallanunk, hiába az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a kávé és egyéb szenvedélyektõl való tartózkodás, ha a sikertelenség, sorozatos kudarcok a munkánkban vagy az emberi kapcsolatainkban, a lelki egyensúlyunkat felborítja.
Az életmódváltás, a lélek ápolása, a lelki egyensúly, személyiségünk megismerése, erõsítése erre helyezi a hangsúlyt.
Az önismeret hiánya, vagy személyiségünk téves értékelése a belsõ bizonytalanság, döntésképtelenség egyre több embernek keseríti meg az életét. Egy régi mondás szerint az életünket befolyásolják a bekövetkezõ események, de hogyan reagálunk rájuk, ez a fõ kérdés.
Számos jó és rossz tulajdonságunk mellett mindig alkalmazkodni kell a pillanatnyi helyzetekhez, mert csak így tudunk létezni. Tehát ahogyan a testünket, a lelkünket is  ápolhatjuk és tökéletesíthetjük, akár egy életen át. Néhány fontos kérdés otthonra:
– Hogyan kezelem a konfliktushelyzeteket?  Képes vagyok-e kiállni a saját érdekeimért? Milyen partner (barát), szülõ vagyok? Hogyan tudok feltöltõdni? Mi tesz boldoggá? Mitõl leszek szomorú vagy feszült? Tudok-e változtatni a rossz tulajdonságaimon? Mit teszek a családom érdekében? Hogyan és hol találom meg a lelki békémet? 
Számos kérdésre kereshetnénk még a választ. Mindenki egyénre szabottan keresse és értékelje is azokat, mert minden ember másként éli meg ugyanazt az eseményt. Ha valaki kedvet kap ehhez a belsõ utazáshoz, próbálja ki a lehetõségeket, amelyekrõl már korábban írtam (www.varosivisszhang.hu/?p=3371, ez év februári lapszám).

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.