Egy városi rendezvény gazdasági hatásai a Lecsófesztivál apropóján

A HUNOR-COOP Zrt. által minden évben megrendezett Lecsófesztivál egyre nagyobb népszerûségnek örvend.

Az utóbbi években az ország számos települése próbált magának „kisajátítani” egy terméket, ételt, vagy egy növényt illetve állatfajt, amely köré fesztivált szervezhet. Utólag persze könnyen nevezhetõ kézenfekvõnek, hogy Szentes városa a zöldségtermesztéshez kapcsolódó étel fõzésével ünnepel minden évben.
Vajon egy ilyen rendezvény szervezése, lebonyolítása milyen hatással lehet a városra, elsõdlegesen gazdaságilag?
A szervezõnek elõször is be kell szereznie a kellékeket, melyek biztosítják a zavartalan lebonyolítást és a megfelelõ hangulatot. Bérelnie kell színpadot, köré kell szervezni a megfelelõ hangtechnikát, meg kell töltenie tartalommal, azaz ki kell választani a különbözõ mûvészeket, elõadókat, táncosokat, akik a közönséget szórakoztatni fogják. Amennyiben a szervezõk valamiféle eszközt és alapanyagot biztosítanak a résztvevõk számára, azokat mind – mind elõ kell teremteni.
Miért lehet kijelenteni, hogy közvetlen és közvetett gazdaságélénkítõ hatása van minden ilyen hasonló rendezvénynek?
 A már említett színpadot és hangtechnikát nem adják ingyen, bérleti díjat kell érte fizetni a vállalkozónak. Ugyanez mondható el a gyermekek által rendkívül kedvelt ugráló várról, a tûzijáték megszervezésérõl és a rendezõ által biztosított különbözõ alapanyagokról. Nyilván az ilyen rendezvények során a vállalkozók bevételre tesznek szert. Ha már a bevételnél tartunk, az a több ezer lelkes résztvevõ, aki évrõl évre megjelenik, és aktívan részt vesz egy rendezvényen, nyilván fölkészül, alapanyagokat, különbözõ eszközöket vásárol, melyek további forintokat jelentenek a helyi kereskedõknek, vállalkozóknak.
Ha turisztikai szempontból vizsgáljuk a dolgot, valószínûleg számos érdeklõdõ érkezett a környezõ településekrõl, akiknek, miután meghallgatták a Városi Fúvós Zenekar kiváló mûsorát, esetleg szálláshelyre volt szükségük Szentesen, és szabadidejükben akár ellátogattak a strandfürdõnkbe vagy valamelyik étterembe, illetve szórakozó helyre. A Szentesre látogató vendégek remélhetõleg elviszik városunk jó hírét szerte az országba, és hirdetik, hogy érdemes Szentesre látogatni.

Nézzék el nekem, hogy közgazdászként ilyen „anyagias” szemlélettel tekintek mindenre.
A Pálmások Szövetsége megalakulása óta elkötelezett városunk gazdaságélénkítése mellett, hiszen minden a gazdaság fejlõdésébõl indul ki. Minél több jól mûködõ vállalkozója és termelõ vállalata van egy városnak, annál inkább jobb módú maga a város is, annál többet tud fordítani arra, hogy lakossága minél több közösségi rendezvényen, sport illetve kulturális eseményen vehessen részt.
Ma még elképzelni sem tudjuk, hogy a Kecskeméten megjelenõ autógyár gigaberuházása milyen óriási hatással lehet a város fejlõdésére munkahelyek teremtése révén, illetve a beszállítói kör kialakításával.
Szentesnek is meg kell(ene) ragadnia minden lehetõséget, a városvezetésnek elsõdleges feladata kell(ene) legyen, hogy további termelõ és szolgáltató cégek ide telepítésével fejlessze a gazdaságot.
Hiszem, hogy egy lecsófõzõ fesztivál is segít egy picit abban, hogy a mai válságos idõkben is össze tudjunk tartani, és közösen tudjuk a mi Szentesünk fejlõdését segíteni.
Holman István (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.