Nyolcadszor is fergeteges hangulat – Kis bogrács, nagy bogrács…

Ha szeptember eleje, akkor Lecsófesztivál. Tudja ezt már minden szentesi és környékbeli lakos, és lázasan készülõdnek. Meghívják a vidéki rokonokat, barátokat, hogy néhány kellemes órát a bogrács mellett eltöltsenek.

Az idén is, a nyolcadik alkalommal, több mint kétszáz bogrács sorakozott egymás után a Kála Áruház környékén. A fõzõk elhasználtak legalább 3 tonna paprikát, paradicsomot, s mi mindent még, ami ehetõ, hogy az õ lecsójuk legyen a legkülönlegesebb, legegyedibb. Így aztán rotyogott hosszú lével, alig szafttal, hatalmas és pici bográcsban, szalonnával, anélkül, rizzsel és kolbásszal. De került gomba, pacal, s még számos extrém adalékanyag, fûszer a kedvenc ételbe. Volt, aki a hagymától sírt, vagy épp a füsttõl, netán örömében.

Neves fõzõvendége is lett az idei fesztiválnak Rippel Ferenc extrém akrobata és Celeb személyében, aki feleségével mindent bedobott igazán ízletesre sikerült lecsója érdekében. Könnyû volt a dolga, hiszen nagyon kedveli ezt az ételt.
De a helyi lakosok is kitettek magukért. Kádasi Zoltán és népes csapata például kolozsvári lecsót készített, s akár hogy faggattam, csak nem tudtam meg, mi a titka.

Szabóné Angyal Rózsa barátaival palóc lecsót választott, amiben mind a szalonna, mind a kolbász fontos szerephez jutott. Csak tréfásan jegyeztük meg, “ván” benne “párádicsom és pápriká…”
Az igazi, klasszikus szentesi lecsót magam a helyi Sinosz szervezet bográcsában véltem felfedezni, persze, hogy valójában milyen is az, arról még hivatalosan senki sem foglalt állást. Sokan úgy véljük, hagyma, kolbász, rizs járul a bõséges paradicsom és paprikamennyiség mellé. Nosza, olyanok is akadtak, akik alig várva a kóstolót, lelkesen kritizáltak végig minden egyes fõzõhelyet.
A két nap remek hangulatához fantasztikus zenei mûsorokat választott a Hunor Coop Zrt. szervezõ gárdája, akiknek viszont az izomlázból is kijutott az események végére. Elmondhatják azonban, megérte a fáradság, hiszen mintegy tízezren látogatták a rendezvényt, s ki-ki talált saját maga és családja számára látni, ízlelni valót.
Nem kérdés, hogy Lecsófesztivál jövõre is lesz. Már lehet gondolkodni az újabb ötleteken, kíváncsian várjuk.

Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.