Sikeresen pályázó település Fábiánsebestyén – Fesztivál optimista hangulatban

A XV. Fábiáni Falufesztivál kellõs közepébe csöppenünk, amikor a forgatagban ki-ki a színpadon látható produkciókban gyönyörködik, míg mások a dodzsemnél néhány emlékezetes körért állnak sorban, vagy a vásárosok portékáját gusztálják. A sportpályákon labdajátékokkal töltik a fiatalok az idõt.

Semmi kétség, válság ide vagy oda, Fábiánsebestyén töretlenül és harmonikusan fejlõdik. Pedig dr. Kós György polgármester nem titkolja, idén is pályáztak az önhibájukon kívül hátrányos helyzetû településeknek adható forrásokra, s annak ellenére is örülnek, hogy a kért 30 millió forint helyett legalább 14 millió forintot sikerült nyerniük. Az öszszeget további 4 millió forinttal egészíthetik ki a mûködésképtelen településeknek járó kormányzati forrásokból. Így már valóban zavartalanul mûködhetnek az intézményeik, – említi, mint ahogy azt is örömmel újságolja, hogy fejlesztésekre is lesz pénzük.

– Pályáztunk az iskola felújítására, és közel 200 millió forintot nyertünk, amelyhez még 20 millió forint önrésszel járulunk hozzá, és elvégezzük az épület teljes energiatakarékos felújítását. De hamarosan lesz pénz  az Erzsébet otthon elsõ szintjének beépítésére is, mivel 50 millió forintot sikerült pályázniuk erre a célra. Az összeget további 5 millió forinttal egészítik ki, hogy az ott élõ idõsek ellátása magasabb színvonalú legyen.

– A tanyagondnoki buszra 8.3 millió forintot pályáztunk, a jármûvet augusztus végéig kívánjuk beszerezni, ill. közbiztonsági autóra további 5,7 millió forint áll rendelkezésünkre. Október végéig azt is beszerezzük, – sorolja. De ugyancsak pályázatból vásároltak a tûzoltóik részére korszerû védõfelszereléseket, és további 17 millió forint vár arra, hogy informatikai eszközökre költhessék.
Dr. Kós György arról is beszámol, hogy a napokban hoznak Írországból egy korszerû hulladékszállító és préselõ  jármûvet, amellyel a települési hulladékot gyûjtik össze hetente, és szállítják el a hozzájuk legközelebb esõ, engedéllyel rendelkezõ befogadóba.

– Miért ilyen messzirõl kell ezt a jármûvet beszerezni, és egyáltalán hogy kerül haza? – érdeklõdünk.
– Azért innen, mert itt a legolcsóbb. A jármûvet Dablinból 113 km-en át   kompon, majd Anglián át vonattal szállítjuk egészen  Franciaországig. Onnan a kerekein gurul haza Fábiánsebestyén-be. 
Kissé távolabbi jövõ, de várhatóan 2012-ben zöld utat kap a szennyvízberuházás a községben. Pályázatuk ugyanis sikeresen élte túl az elsõ kört, s ha a másodikat is eredményesen szeli, közel 700 milliós beruházásból épülhet ki a hálózat. Ezek után érthetõ az optimizmus.

 

(Balról: Fülöp Róbert – Szentes – III. hely, Farkas Ferenc – Szegvár – II. hely, Balla Zoltán – Szentes -, Kiss Gábor -Fábiánsebestyén- I. hely, Szabó Dávid – Bugac -, Fekete Csaba – Szentes -,
hiányzik Kormány Dániel.)

Dr. Kós György polgármester azt is nagy eredménynek tekinti, hogy mind a falufesztivál, mind a Kinizsi 2000 Zrt. által szervezett lovas napok – utóbbi nemzetközi hírû rendezvény – színvonalát tartani tudták a válság ellenére is.

A XV. Fábiáni Falufesztivál egyik attrakciója a favágóverseny volt. Rébeli Szabó János oktatót kérdezzük a szabályokról és feladatokról:
– A feladatok végrehajtásánál figyelemmel kellett lennünk az erdészeti biztonsági jogszabályokra.  Volt írásbeli feladvány, de több erõnléti, mint fejszével fadöntés, vagy vízszintesen fekvõ törzs kettõbe vágása, kereszt- és motorfûrésszel korongvágás, rönkfordítóval rönkgurítás és tutajozás, – vázolja.
A községi önkormányzat idén is meghirdette a virágos, rendezett ház címért folyó versenyt. Tízen pályáztak, közülük a díjazottak: Jávorcsik Sándorné III. hely, Bertus Istvánné II. hely, Kissné Szabó Mónika I. hely. Ezúttal is a mindennapi kertszépítésben hasznos ajándékokat nyertek.
A község méltán büszke a Magyar- és Országos Bajnokságokon sikerrel szerepelt mazsorettjeire, akik Opoleban, a Dél-lengyelországi városban is ismertté tették a község nevét, s most a fesztiválon bemutatták egyéni és csoportos produkcióikat. Az érdem Szabó Ferencet illeti, aki a Desperado Mûvészeti Iskola igazgatója.

S akiket hiányoltunk, a Rózsa kórus. Páliné Rózsika idén lesz 80 éves. A dalkört mûködtetõ nyugdíjas klubot tizenegy éven át vezette. Épp a napokban adta vissza megbízatását, mert elfáradt. A jövõben Simon Józsefné tölti be a helyét.

 


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.