Zöldövezet, zene és lóerők – Nagytőke is ünnepelt

Az idén – elõször – két napos volt a falunap Nagytõkén. Azért határozott így a képviselõ-testület, mert a tavaly nagysikerû fogathajtó versenyre az idén is több mint harminc fogat jelezte részvételét. Ezért a programok idõbeni elosztását célszerûségi szempontok befolyásolták. A lovas programok sikere az idén is Boldizsár János érdeme volt.

Staberecz Ferenc polgármester megnyitójában a faluközösség összefogása eredményével, örömteli együttléte megnyilvánulásával indokolta az évente egyszer szükséges falunapot. Arra törekedtek az idén, hogy a szerény körülmények ellenére is minden korosztály számára tudjanak élményeket nyújtani.

 

Megragadva az alkalmat, pár komoly kérdést is feltettem a polgármesternek.
Hogyan érzik magukat a körjegyzõségben?
– Nem igazolódtak be az elõzetes aggodalmaink, hogy a négyszáz lelkes kis falu elvesz a harminc ezres város árnyékában. Továbbra is önállóan érvényesülhet a település. A hátrány talán annyi, hogy sok papírmunka csak a szentesi hivatalban intézhetõ, mivel a gazdasági ügyeink is a városhoz kerültek. Idõigényesebb és fárasztóbb az eljárás. 
– Mindennek függvényében tud-e a falu az idén elõrelépni?
– Pályáztunk a Területkiegyenlítõ Alaphoz járdaépítésre, a CÉDE alapból a közhasznú foglalkoztatás  eszközrendszerét szeretnénk fejleszteni.

– Felvállaltuk továbbá az orvos lakás 2,5 milliós felújítását saját költségvetésbõl. Dr. Máté Dalma körzeti orvos jelezte, hogy szívesen telepedne le nálunk, és véglegesen is felvállalná a körzetet, azaz a heti három rendelést, ami az eddigi tapasztalatok szerint elégségesnek bizonyul, – válaszolta.
Mivel még tavaly a mûvelõdési házba költözött a polgármesteri hivatal, adódik a kérdés:
– A volt hivatal épület hasznosítása hol tart?

– Már egy éve bérli az a vállalkozás, amely kézi szövésû szõnyegeket akar készíteni, de még adminisztratív akadálya van az indulásnak. A cég helyi munkaerõt, indulásképpen 8-10 fõt kíván alkalmazni.
Közben a színpadon a Nagytõkei Ifjúsági Csoport táncol. A lányok és az egy szál fiú önállóan készítették a koreográfiát, és készültek fel a fellépésre. Alkalmanként Kivált Sándor segíti õket Szentesrõl. Hamarosan a helyüket az óvodások vették át. Szeptembertõl a tizennégy óvodással Borosné Kató Márta és Balázsné For-rai Gabriella foglalkozik majd. Szél Ferencné a falu nyugdíjas pedagógusa érdeklõdéssel figyeli a fellépõket. 1955-tõl 1991-ig oktatta szépre, jóra a helyi nebulókat az akkori iskolában. Nyugdíjasként az óvodai munkába segített be néhány évig. Évrõl-évre örömmel vesz részt a falunap kulturális programjain.
De a falunap elsõ – szombati – napja a hagyományokhoz híven a fociról is szólt. Idén hét csapat rúgta a bõrt a községi pálya zöld gyepén. A szentesi, magyartési és helyi fiatalok némiképp háttérbe szorultak, hiszen már harmadik éve a gádorosi gárda, azaz idén a “ Mámor” nevet viselõ csapat vitte el a serleget, maguk mögé szorítva a Tisza-Volán alkalmi focistáit, és a “Káosz” nevû formációt.
Szöveg: – dite –  

(Fotók: Dömsödi Teréz és Mihály)

Kapcsolódás: www.varosivisszhang.hu/?p=5196

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.