Derekegyház – Egy palacsintás délután

A hét végén a Derekegyházi Falunapok fõ attrakciója ezúttal is a Palacsinta fesztivál volt. A helyi lakosok és vendégeik  ismét kitettek magukért, hogy megfeleljenek az újszerû játékszabályoknak.

Mintegy háromszázan sürögtek-forogtak a gáztûzhelyek körül szombaton délután Derekegyházán. Ki-ki komoly berendezésekkel felszerelkezve, az otthoni háztartás összes titkos fûszerarzenálját bevetette, hogy eséllyel süsse be magát a verseny gyõztesei közé, míg mások kíváncsiságtól áthatva lesték a haza vihetõ tippeket. A gyerekek persze a palacsintaevés öröméért bújtak egy-egy tûzhely mellé, nem törõdve a kellemes, játékra csalogató idõvel, s az eséllyel, ha a ruhájukra foltot szereznek, anya otthon egyáltalán nem lesz boldog.

A megszületõ palacsinta csodák láttán senki sem lehetett csalódott, mert sült itt kicsi és óriás, cakkos és rojtos, töltött és töltetlen palacsinta, ahogy  a mesehõs Gombóc Artúr mondaná. A hagyományos tölteléket pedig a legtöbb tûzhelynél olyan extrém dolgokkal is kiegészítették, mint a hús, citrom, cékla, vagy a mogyoró aroma… Ezért folytathatjuk a sort: sült rózsaszín, sõt  zöld palacsinta is.

Gyovai Mária citromos krémmel töltött palacsintáját egy-kettõre elkóstolták a járókelõk. Madácsi Józsefné, aki Kiskõrösrõl érkezett családjához Derekegyházára, rózsaszín (céklás) palacsintájába márványsajtos sajtkrémet kent, így egy remek sós palacsinta született, amit büszkén kóstoltatott meg sokunkkal. Szabó István (képen) polgármesternek is be kellett mutatnia sütõtudományát. Kérdésünkre azt mondta, ha ideje engedi, szívesen részt vesz az otthoni családi palacsinta készítésben is, de rántottát sokkal szívesebben vállal.

Sárai Zsolt önkormányzati képviselõ, aki egyébként a helyi falusi turizmus meghatározó személyisége, vezette a zsûrit, akik lassan a húsz tûzhelyrõl begyûjtötték az értékelésre szánt palacsintákat. A zsûri irányításának nem túl hálás feladata azért is hárult rá, – említette, – mert a különleges palacsinták versenyének ötlete is – ahogy korábban az egész fesztiválé – az õ fejébõl pattant ki. 
A döntésük értelmében az idei versenyt nyerték: Barna Dóra, aki a palacsintatésztájába ananászt sütött, 40 ponttal harmadik helyezést ért el. Barna Istvánné Márti   diós, citromos, csokis töltelékével 42 pontot gyûjtött a zsûrinél, ami a második helyre lett elegendõ.  A verseny gyõztese 44 ponttal Varga Mária, aki nemzetiszínû palacsintájával dobogtatta meg a bírálói szíveket.
Szöveg: – dt. –
(Fotók: Dömsödi  Teréz és Mihály)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.