Konfliktusokkal küzdő generációk – Kell a pozitív példák ereje

Ma a fiatalokkal, címmel Ifjúságszakmai konferenciának adott otthont a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ március 21-én. Az előadók a ma ifjúságát leginkább érintő kihívásokra kerestek válaszokat, s egyben ismertették azokat a lehetőségeket, amelyek mind a fiatalok, mind a fiatalokkal együttműködő szakemberek alkotó mindennapjait megkönnyíthetik.

Kispéter Andrea, a Bűnmegelőzési Központ elnöke a „Z” és „Alfa” generáció problémáival foglalkozott kiemelten „Metaverzum és kiterjesztett élet, avagy kihívások a digitális bennszülöttek védelmében” című előadásában.

-A ma ifjúságát másként látja az egészségügy, másként az oktatás, és megint mást lát benne pl. a nagyszülő. Az egymásnak feszülő akarat, az élet minden területén jelentkező különbségek számos konfliktust teremtenek. S nincs másként a gazdasági életben sem, hiszen ha a fiatal munkába áll, nem mindegy, milyen technológiákat használ, vagy mennyire gyors az információk feldolgozásában. A „Z” generáció tagjai nem is minden esetben tudnak elhelyezkedni – hallottuk.

Az előadó arról tájékoztatott, hogy 15 évenként számolhatunk generációváltással. Manapság a „Z” generáció kerül a munkaerő piacra, az „Alfa” generáció pedig felső tagozatos diák.  Az emberiség az internetről percenként 79 évnyi adatot tölt le. Hihetetlennek tűnik, de ez a mennyiség, beleértve a felhőben való tárolás technológiáját is, hatalmas környezetterheléssel jár, vagyis magunk alatt vágjuk a fát… – említette Kispéter Andrea, és hozzáfűzte:

Vitatott, hogy melyik szocializációs közegben van több ideig a gyermek. Nagyon úgy látszik, hogy az internethasználat megelőzi a családban és az iskolában eltöltött időt. Ez bizony veszélyekkel jár. Az infokommunikációs környezet a fogyasztói társadalomra épül. A fiatalokat minden nap érő ingerek, rájuk óriási nyomást helyeznek, akár ha a pillanatnyi szükségletek alárendelődését vesszük figyelembe a távlati céloknak, de akkor is, ha az egyén igénye rendelődik alá a közösségének. Eluralkodott a goszting jelenség, vagyis a felelősségtudat próbáinak vannak folyamatosan kitéve ezek a generációk. Olyan fogalmak terjedtek el, – hallhattuk – mint a hibridagy, mely a pici tartalmi elemek átadásával tud csak megbirkózni. 2022 óta a Mesterséges intelligencia megjelenésével a kihívások tovább fokozódnak. Az emberiség kiszolgáltatottsága a technológiáknak csak nő. A fiatalok pedig az őket elöntő információ tömeggel még inkább nem tudnak mit kezdeni. Az információk ellenőrizhetetlensége a világban óriási kihívás. A fiatalokat folyamatosan érő képernyőingerek kikezdik az idegrendszerüket, érzelmi intelligenciájuk is csökken.

Akadnak azért pozitív tényezők is – összegzett az előadó. Az említett generációknak különösen sokat számít az értékes felnőtt kapcsolatok tapasztalata. Fejleszthetők csoportban, igénylik a személyes kontaktust, a pozitív példákat. Felértékelődik számukra az együtt töltött idő öröme, érdemes tehát kapcsolódni hozzájuk.

Lejegyezte, fotó: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.