Rendkívüli sajtótájékoztató a hivatalban – Feléli az önkormányzat a város vagyonát?

Szabó Zoltán Ferenc polgármester rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze a hivatalban március 12-én azzal a céllal, hogy reagáljon az őt ért vádakra, miszerint az önkormányzat az öt éves ciklus alatt 93 ingatlant értékesített, melyek során vagyonfelélés történt.

Az őt ért vádak fél-információkra alapozottak. Minden önkormányzat értékesít és vásárol ingatlanokat. Szentes Város Önkormányzata a törvényi szabályozás betartásával járt el ezen tevékenysége során is, mondta a polgármester. Majd hivatkozott arra a két közérdekű adatigénylésre, amely alapján a 2014 és 2018 között regnáló képviselő testület, valamint a 2019-től napjainkig, általa vezetett képviselő-testület ingatlanértékesítései lettek kimutatva, mintegy 54 oldalon – mondta. A 2337 önkormányzati ingatlan közül az alábbiak szerint értékesítettek a két ciklusban:

A 2014-2018 közötti önkormányzati ciklusban 82, azaz 32%-kal több ingatlan értékesítés történt, mint a 2019-2024 közötti időszakban. Ekkor 62 különféle ingatlantól váltak meg – hallottuk. Ez utóbbiakat részletezve Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy 9 ipari parki területet értékesített a testület, vállalkozások számára. Továbbá korábbi bérlőként 7 család vásárolta meg az általa rekreációs tevékenységként művelt kertet. Eladtak 19 beépítetlen területet, melyek jelentős része nyúlvány- vagy zárványtelek. Voltak köztük 5m2-estől 40 m2-esig olyanok, amelyek számottevő értékkel nem szolgálnak. Az ingatlantulajdonosok azonban a sajátjukkal együtt gondozták őket. Értékesítettek 10 vegyes tulajdonú ingatlant, amikor a föld az önkormányzaté, a felépítmény pedig magántulajdon. Az ATIVIZIG hozzájárulásával adtak el csatornákat, öntözés céljából, segítve mezőgazdasági vállalkozásokat. Egyben a csatorna tisztítási feladatait pedig átvállalta az önkormányzattól a tulajdonos.

A polgármester megjegyezte, hogy az ingatlanértékesítések során mindenkor hivatalos értékbecslés készül, és figyelembe veszik a szabályozási terv előírásait. Ily módon adtak át közterületet és néhány közútnak minősített területet. Egyiket pl. a Mentettréten. A közút funkciója a területbe ékelődés folytán nem teljesült. Eladtak mezőgazdálkodásra 5 szántót, amelyek a várostól 10-15 km-re találhatóak.

Szabó Zoltán Ferenc kiemelte a Sima Ferenc utcai volt szociális otthon eladásának részleteit, amely nyílt pályázat során, 25 millió forint érték fölött az Állam elővásárlási jogáról való lemondás után kelt el azzal, hogy a vevő a beépítési kötelezettségét időben teljesíti. Ellenkező esetben az önkormányzatnak visszajár a területet.

Szó van továbbá két olyan szociális bérlakás értékesítéséről, amelyek a Horváth Mihály utcában találhatóak. A lelakott ingatlanokat az új tulajdonos kifogástalanul rendbe hozta.

A vádakra reagálva a polgármester azt mondta, nyugodt, nincs rejtegetni valója. Az értékesítések törvényes módon, a jogszabályoknak megfelelően történtek, a felelősséget azokért vállalja. A mostani nyilatkozatával pedig a témát lezártnak tekinti.

Kép és szöveg: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.