Fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása

Az idei évben is lehetõség nyílik igényelni ezen típusú támogatást, amelynek célja a fiatal, mezõgazdasági végzettséggel rendelkezõ, saját gazdasággal még nem bíró termelõk gazdaságalapításának – vagy gazdaság átvételének – támogatása. A fiatal mezõgazdasági termelõ (továbbiakban: ügyfél) a mezõgazdasági tevékenység megkezdéséhez egy alkalommal vissza nem térítendõ jövedelempótló támogatást vehet igénybe. A támogatás összege 20-40 ezer euro (5-10 millió forint), ami függ az üzleti tervben szereplõ, kialakítandó gazdaság méretétõl.

Az ügyfél a támogatást akkor veheti igénybe, ha:
– a támogatási kérelem benyújtásakor elmúlt 18 éves, de a támogatási kérelem benyújtásának évében 40. életévét még nem töltötte be,
– mezõgazdasági üzem vezetõjeként elsõ alkalommal kezd gazdálkodni, új gazdaságot hoz létre, vagy gazdaságot vesz át,
– középfokú vagy felsõfokú agrár végzettséggel rendelkezik, ideértve a honosított, külföldön szerzett bizonyítványokat és okleveleket is,
– gazdálkodási tevékenysége fejlesztésére vonatkozó üzleti tervet nyújt be.
Az ügyfél a támogatást nem veheti igénybe, ha e rendelet szerinti támogatási kérelem benyújtása elõtt már nyújtott be agrár vagy agrár-vidékfejlesztési célú támogatási kérelmet, vagy pályázatot a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.
Az ügyfél köteles:
– a szervezett kötelezõ képzésen részt venni, és azt elvégezni,
– az üzleti tervben foglaltakat az abban meghatározott ütemezésnek megfelelõen teljesíteni,
– a mezõgazdasági üzemet személyesen vezetni, a támogatottsági szint elérése után a mezõgazdasági tevékenységet fõtevékenységként folytatni,
– a mezõgazdasági tevékenységet a támogatási határozat kézhezvételét követõ 5 évig egyéni vállalkozóként folytatni,
– biztosítékot nyújtani a támogatás mértékének 120%-áig a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (a továbbiakban: MVH) részére, ami ingót vagy ingatlant  terhelõ jelzálog is lehet.
A támogatási kérelmet augusztus 1. és augusztus 31. között lehet benyújtani az MVH által rendszeresített formanyomtatványon, postai úton vagy az elektronikus ûrlapkitöltõ szolgáltatás segítségével elektronikus ûrlapon, ügyfélkapun keresztül.
A támogatási kérelemhez mellékelni kell:
– az MVH által közleményben közzétett üzleti terv minta alapján elkészített üzleti tervet,
– a végzettséget igazoló okirat hiteles másolatát,
– az egyéni vállalkozói igazolvány hiteles másolatát, amennyiben az rendelkezésre áll,
– a jelzálog típusú biztosíték felajánlási nyilatkozatot.
Amennyiben a témával kapcsolatban bõvebb felvilágosításra lenne szüksége, kérem keresse fel a Falugazdász Irodát személyesen (Szentes, Kossuth tér 5.) vagy telefonon (401-011).

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.