Nagymágocsi falunapi készülődések – Merre tart a község?

Lázas készülõdés, szépítkezés folyik Nagymá-gocs utcáin, sok közmunkás tüsténkedik, hogy  rend és tisztaság fogadja a július 18. falunapra érkezõ vendégeket. Már pakol a vidámpark is, ám az önkormányzat által elvégeztetett kisebb munkák hosszú távra szólnak.

A falunap délelõttjén R. Kárpáti Péter és mûvész barátai vezénylik a fõzõversenyt, közben mûsorral szórakoztatják a bográcsozókat és a kíváncsiskodókat. A programok  sokaságának most is a mûvelõdési ház és környéke ad otthont. 15 óra és 16.45 között a gyerekeket foglalkoztatja a Talent Gyermekszínház és a szentesi Pom-Pom együttes.
16.45 órakor Dóczi Jusztina és Stibál Róbert polgármester nyitja meg “Az én falum” c. kiállítást, amely a helyiek kézmûves alkotásain túl a község fejlõdését feldolgozó fotósorozatot is a közönség elé tárja. Ezt követõen a helyi újszülöttek, mintegy harminc apróság és szüleik köszöntését a Nefelejcs népdalkör és a Napraforgó Citerazenekar  mûsora elõzi meg.
17.30 órától mazsorett bemutató, és a szerbiai testvértelepülés, Kispiac harmonika együttesének és mesemondóinak mûsora lesz, majd 19 órakor Bognár Gyula nótaénekes lép színpadra. A közönség az este folyamán meglepetés humorista mûsorára, ajándéksorsolásra, 21 órakor pedig a V-tech együttes frontembere, Kefir fellépésére számíthat. Szentesi hastáncosok mûsora, tûzijáték és az Emeretta zenekar koncertje zárja a XVII. Nagymágocsi Falunapot.
* * *
Stibál Róbert polgármestertõl azt is megtudom, hogy régi vágyuk Ótompahát és Nagymá-gocs kerékpárúttal történõ összekötése. A korábbi sikertelen pályázat után sem adják fel elképzelésüket, pályáztak a területfejlesztési alapokra, hogy legalább egy gyalogos járda kiépülhessen a két településrész között. Az ótompahátiak így biztonságosabban tudnák a községi temetõt megközelíteni. Amennyiben a pályázat sikeres lesz, az idén ez a  két kilométeres útszakasz elkészül.
Ugyancsak területfejlesztési forrásból szeretnék az óvoda nyílászáróit korszerûekre cserélni. A két beruházásra közel 15 millió forint erejéig pályáztak.
Stibál Róbert arról is beszámol, hogy saját forrásból építik, szépítik a községet. Milliós nagyságrendben új járdák készülnek a hivatal elõtt, az Ady Endre utca páros oldalán, de a Meggyes utca mindkét oldalán is. 
A járda építési munkákat, valamint a csapadékvíz csatornák tisztítását közmunkások végezik. Az önkormányzati intézmények év végéig harminc fõt tudnak ily módon foglalkoztatni.
A képviselõ-testület a terveknek sincs híján. Mivel a megyei önkormányzattal nem tudtak megállapodni a kastélyhoz tartozó horgásztó használatáról, így külön, saját horgásztó létesítésébe fognának, amint megfelelõ pályázati segítséget kapnak. A Dózsa György utca mögötti közel két hektáros nádas, elhanyagolt, ám önkormányzati tulajdonú területet hasznosítanák ily módon.
Van egy melegvizes kútjuk, amelynek a sorsa is visszatérõ téma. A képviselõ-testületnek az az álláspontja, hogy nem kótyavetyéli el sem a kutat, sem a benne rejlõ lehetõségeket.

Lett volna már rá jelentkezõ, aki meg-, vagy bérbe vette volna fóliás dísznövénytermesztés céljára. Amennyiben megújuló energiaforrás címén pályázatba foglalhatnák, a községi intézmények fûtését oldanák meg e kút energiájával. Ez azonban még az álmok kategóriája, hiszen legalább félmilliárdos forrás kellene hozzá. Ha 90%-os támogatottság mellett pályázhatnának is, a községi kasszából 50 millió forintot kellene pótolni.  A gázárak ilyen arányú növekedése alá is támasztaná ezen beruházás szükségességét, – halljuk. A szennyvízrendszer kiépítése azért késik, – emliti a polgármester, mert a nemzeti vagyonkezelõtõl még sem ingyen, sem térítéssel nem tudták megszerezni azt a területet, amely a szennyvíztisztótó számára kellene.
– A község lakóira hagyon hat ez a válságos helyzet? Többen jönnek segélyért, mint korábban?
– Amikor a májusi fûtési végszámlákat megkapták a lakosok, sokan jöttek segítségért. Akkor még nem volt, de mára van rendelete a testületnek arról, hogy szigorú feltételek mellett, de tudjunk segíteni, – mondta.        

D. T.
(Fotó Dömsödi Mihály)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.