Aktualitások kisállattartóknak

A közelmúltban dr. Dobos András Magyarország egyetlen, Európai hírû szemlencse gyárában tehetett látogatást Izsákon. Az ott tapasztaltak rendelõje további fejlesztésére ösztönözték. A pozitív hír mellé azonban a kisállattartóknak néhány figyelmeztetõ jelenséggel is szembe kell nézniük ezekben a hetekben.

Dr. Gyenes Ágota, és az ország félszáz szem specialistája társaságában járhatott Dobos doktor abban a szemlencse gyárban, amely évente – emberi és állati felhasználásra – mintegy 500 ezer lencsét készít. A Ki-séri Állatorvosi Rendelõ képviseletében nagy megtiszteltetésnek vette a meghívást.
A látottak is megerõsítették abban, hogy az emberi szem beavatkozásai nagyban eltérnek a kisállatoknál szokásos lencse beültetési gyakorlatoktól, s örömére volt számos specialista, akivel elbeszélgethettek errõl. A pécsi egyetem professzora pl. kifejezetten ajánlani fogja hallgatóinak, hogy gyakorlati látogatást tegyenek Szentesen, Dobos doktor rendelõjében, hogy az állatgyógyászat szemspecialistájának tevékenységét is megismerhessék.

Meggyõzõdött arról, hogy Magyarország, mint annyi mindenben, szemlencse gyártásban is nagyhatalom. A világnak nincs olyan pontja, ahol ne alkalmaznák az izsáki szemlencséket. S mivel a gyárnak a kisállat szemészet területén nincsen referencia rendelõje, ez a lehetõség most megcsillant Dobos doktor elõtt, aki a lehetõséget komoly, elérendõ célnak is tekinti. Ezért a jövõben két berendezést, egy a lézertechnikára épülõ vizsgálati eszközt és szemfenék vizsgáló berendezést kíván beszerezni, s ezek alkalmazását megtanulni, s így az országban egyedülálló kisállat szemészeti centrumot létrehozni.

Jó tanácsok:

A nyári nagy meleg megérkezése számos problémát vet fel kisállataink egészsége szempontjából, amelyekre nem is gondolunk. Dobos doktor elõször is a kullancsveszélyre hívja fel a figyelmet. Kullancsot önállóan ne távolítsunk el, a megfelelõ ellátás érdekében forduljunk orvoshoz, mivel az egyedek jó része fertõzött Lime kórral. A kutyák, cicák rendszeres állatorvosi ellenõrzése és oltása a legjobb megoldás, mivel a reklámozott szerek jó része sem hatékony a mostani kullancs populációval szemben. Csípést követõen, ha az állat belázasodik, ez rossz jel! Az elsõ fázisban hányás, hányinger, nyálcsorgás a tünet, késõbb influenza szerû jelek, és izomgyulladás jelentkezik…
Gyakori a hõguta, hõsokk, amellyel keringési elégtelenség is bekövetkezhet. Ne hagyjuk az állatokat – kiemelten a sötét szõrûeket – a napon elaludni, ne kössük ki a napra. Gyakran frissítsük a vizüket, és fürdessük rendszeresen a kutyánkat.
Kép és szöveg:  – dite –

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.