Szentes Városnapok április 28 – május 1. – Eddig páratlan összefogás születik

Szentes Város Önkormányzata kezdeményezésével, a városi intézmények és számos civil szervezet bevonásával négy napos program kavalkád fogja össze a szentesieket, és hívja a városba érkező vendégeket e hónap végén. A programsorozat főszervezői tartottak sajtótájékoztatót április 4-én a Petőfi Caféban.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester ez alkalommal ismertette a képviselő-testület ez év januári előterjesztését és határozatát a Szentes „Város Nap” megrendezéséről. Dr. Barta László korábbi levéltár igazgató és Labádi Lajos főlevéltáros javaslata alapján az 1992-es, rendszerváltást követő első képviselő-testület döntése a város nap időpontjának meghatározásáról, szolgált a mostani döntés alapjául. Idézet a szakértőktől: „Labádi Lajos kollégám 1992. július 17-én kelt 190/1992. lt. sz. levelében javaslatot tett a Városi Nap dátumára. Ezek utólagos megismerése alapján azt indítványozom, hogy ez a nap (vagy napok) vándorünnep legyen, és áprilisra essék. (A január a tél miatt, a július a szabadságok miatt, október 8-a a rákövetkező félévszázados megszállás miatt kevésbé alkalmas.) A vándorünnep alatt azt értem, hogy egy olyan áprilisi nap, amely pl. a hónap valahányadik péntekje, de föltétlenül húsvét után. Ha jónak látja, bízza meg a konkrét előterjesztéssel az oktatási (stb.) bizottságot, amelynek tagja vagyok. Tisztelettel Dr. Barta László igazgató”

2023. április végén megvalósul ez az elképzelés, amelyet alátámaszt a város történetében 1836-37 évben a Károlyi grófokkal megkötött Örökváltsági szerződés, amellyel Szentes hazánkban az elsők között szabadult fel a feudális kötöttségek alól és vált önállóvá.  1837. április 30-án került sor az első szabad főbíró választásra. A levéltári szakértők javasolták továbbá, hogy a Város Nap emlékezzen meg az 1564-es várossá válás évfordulójáról is.

A sajtótájékoztatón a januárban induló szervezésbe bekapcsolódó intézmények vezetői vettek részt. Elhangzott, hogy a hagyományteremtő Szentes Napok megrendezésére az Európai Uniós 2021-2027-es költségvetési ciklus Európai Unió Szociális Alapjából támogatási forrásokhoz jutott a város. Bocskay István az egyik főszervezőként elmondta, hogy 15 fő eddig 250 órában dolgozott a programokon.

Urvári Sándor a Szentesi Művelődési Központ igazgatója beszámolt arról, hogy április 28-án a Műszakiak Napja kiegészül szabadtéri filmvetítésekkel a Helyi Értéktár filmjeiből. De a vetítendő filmek között lesz Szőke András és Badár Sándor filmjének ismételt bemutatója is. Majd az este vendége lesz B. Tóth László, és a Pop Tarisznya. Az utcabálról a Fuvi Band és DJ. Nógrádi gondoskodik.

Április 29-én a helytörténeti nap után a Motorizált Nemzedék Napja következik. Ódor András a helyi Szabad Motorosok képviseletében vázolta, hogy a délelőtt a gyermekeké, majd később a felnőtteké. Ügyességi versenyekkel várják a korosztályokat. Ezután következik a motoros felvonulás és 16.00 órától Motoros show várja az érdeklődőket. Ez az este is koncertekkel zárul.

Rakk László, a Sportközpont vezetője hozzátette, a sportpályán felavatják a Pumptrack pályát a fiatalok örömére, több helyszínen és sportágban sportversenyekre számíthat a város lakossága. A Megyeháza udvarán lesznek a koncertek.

A Város Napon, április 30-án a Kossuth tér válik nyüzsgő élettérré. A Békéscsabai Jókai Színház musical összeállítással, Szabó Balázs Bandája igazi koncert hangulattal szolgál a közönségnek. Közreműködik a Hunyadiak Örökében Hagyományőrző Egyesület, a Spartacus Egyesület s persze még sokan mások.

A Május elsejei majális része a májusfaállítás a Kossuth téren. Ám a Szent László Lovas Sport Club is várja a gyerekeket, felnőtteket. Benépesedik a Széchenyi ligeti játszótér és környéke, ahol színházi programok, bohóc show, történelmi sátortábor és kutyás programok várják a kicsiket, nagyokat.

Figyeljék további híradásainkat és a megjelenő plakátokat, ismertetőket. Kellemes kikapcsolódást, jó szórakozást Mindenkinek!

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.