Változik-e az ingatlanpiac? – Venni, vagy eladni érdemes?

A gazdasági válság jelenségek komoly bizonytalanságot okoznak az ingatlanpiacon is. Hónapok óta ugyanazokat a hirdetéseket olvashatjuk, úgy tûnik, hogy csak a reális áron kínált lakások, házak, tanyák iránt mutatkozik még némi kereslet.

Megfigyelésemben megerõsít a szakember, Szeleczkeiné Nagy Éva, aki a SZE-NA HOUSE Ingatlan– és Hiteliroda tulajdonosa.
– A reális ár alatt azt érthetjük, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a tavalyi és azelõtti árak nem tarthatóak. Ezeken az árakon az ingatlanokat nem lehet értékesíteni, vagyis ingatlan típusonként kb. 10-30%-kal az eddigi ár alatt találunk vevõket. Ez azért van, mert a kínálat többszöröse a keresletnek, és kezdenek megjelenni a végrehajtott ingatlanok is a piacon. Attól függetlenül ebben a nehéz helyzetben is megpróbáljuk a vevõket és eladókat összehozni oly módon, hogy mindkét fél megelégedéssel távozzon irodánkból. Rengeteg megbízást kapunk reális áru ingatlan keresésére ügyfeleinktõl. Bizony, nincs könnyû dolgunk! – elemzi a kialakult helyzetet, és megállapítja:
– Egyelõre a szabadpiacon az eladást-vételt befolyásoló tényleges hatások még nem érvényesülnek.  Aki el szeretne adni, a lehetõ legtöbb vételárral számol, és a kis kereslet miatt hiába várja a megfelelõ vevõt, ha az ár nem reális. A kis keresletet egyértelmûen a nehéz gazdasági helyzet, és a kormány minden héten bejelentett megszorításai is okozzák. Bizonytalanok az emberek, hogy meg tudják-e tartani a munkahelyüket, tudják-e fizetni törlesztõ részleteiket. És ez még sajnos nem a mélypont!
Mi az az  ingatlan érték, melyen belül kie-melkedõen magas kereslet mutatkozik?
– Egyértelmûen kijelenthetõ, hogy 3,5 millió forinttól 8 millió forintig keresnek vagy kerestetnek velünk lakható ingatlant az ügyfeleink. Azok, akik megtakarításaikat szeretnék jól befektetni, vagy nagy alapterületû, magas rezsijû házukat cserélnék kisebbre, ill. a fiatalok körében is ez az árkategória az, ami még megfizethetõ. Pl. egy 8 millió forintos lakást már 1,2-1,5 millió forint önerõvel meg tud vásárolni, akár egy egyedül álló ügyfelünk is, akinek biztos jövedelme van.
A lakásépítést, vásárlást segítõ, ún. szocpolt a kormány készül megvonni. Hogyan befolyásolhatja ez a piacot?
– Annyi biztos, hogy nagyon nehéz volt eddig is a feltételeknek megfelelni, mivel azok évrõl évre szigorodtak, fõleg a használt lakás vásárláskor. Aki még nem vette igénybe, annak bõ egy hónapja van kihasználni a lehetõséget. De a konkrét kérdésre válaszolva nem rohamoztak meg fészekrakó ügyfelek még akkor sem, ha éppen jogosultak lennének rá, mert a szocpolhoz kapcsolódó hiteltörlesztést nem tudják vállalni. Ha pedig olcsóbb árkategóriájú ingatlant választanak, az a finanszírozó banknak nem megfelelõ. Sokszor ez egy ördögi kör.

A bankok a jelenlegi helyzetben segítik-e az ingatlant vásárlókat?
– Kilenc éve közvetítünk hiteleket. Megfigyelhetõ, hogy három-négyévenként van váltás a bankoknál, így egyes bankok most szüneteltetik vagy korlátozzák a hitelkibocsátást, míg mások remek kondíciójú hiteleket hoznak piacra, azaz akár az ingatlan értékének 85%-áig is finanszíroznak. Érdemes tehát felkeresni irodánkat, ahol a kalkulációs modulok alapján ki tudjuk számolni az ügyfeleink által felvehetõ hitelek mértékét. Nem csak az irodánk által forgalmazott ingatlanok hitelügyintézésében segítünk, hanem akkor is, ha nem nálunk vásárol ingatlant az ügyfelünk.
Kérdéseikkel keressék a SZE-NA HOUSE Ingatlan- és Hitelirodát a 06-30/346-7980-as telefonszámon, vagy e-mailben: szenahouse@gmail.com címen. Az értékesítésre váró ingatlanokról, és az iroda egyéb szolgáltatásairól bõvebb információkat olvashatnak a www.szenahouse.hu  weboldalon.         (x)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.