Új remény a sportcsarnok jövendőjéért – Egy kiállítás margójára

-A Jövendő utcában lévő épület jövőjéért nyílik ez a kiállítás Új remény címmel. A füstös, a tüzet túlélt tárgyakra utalva illatmarketingről beszélt Irsai Farkas László, amitől a kiállítás még hitelesebb. Az utolsó fiókokból nyert relikviákból még látható itt néhány, mindannyiunk számára ismerősök, a történelmünk részei. A szomorkodás helyett inkább egy pozitív hangvételű kiállítást szeretnénk a látogatók elé tárni – mondta az igazgató a Koszta József Múzeumban január 28-án megnyílt kiállításon.

Farkas Sándor miniszterhelyettes köszöntőjében kiemelte, hogy a példátlan káresemény nyomán nagyon is példa értékű összefogás indult el a sportlétesítmény pótlására, részint adományokkal, részint az együttgondolkodással a jövendőre tekinthetünk. A megdöbbenés után egyből a kilábalás következett. Minden dicsekvés nélkül mondhatjuk, hogy a Kormány gyors segítséggel biztosítani fogja a helyreállítás forrásait, valamint a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság keretein belül egy felfújható sátor állhat a Klauzál Gábor Általános Iskola pályáján hamarosan. Előrébb vagyunk tehát- összegzett. Utalt a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok sokoldalú kihasználtságára, s mindezek a képekről visszaköszönnek, sok szép emléket idézve fel bennünk. Megköszönt minden segítséget azzal a reménnyel, hogy belátható időn belül újra lesz városunknak használatba vehető sportcsarnoka.

-A sportot a kultúra fogja támogatni, így döntött a Koszta József Múzeum vezetése – kezdte köszönetét Szabó Zoltán Ferenc polgármester. Üdvözölte a pozitív gondolatokat, amelyek a kiállítás létrejöttét inspirálták. 1 hónap alatt megmozdítottuk a várost, a megyét, az országot és határainkon kívül is eljutott a segítségkérés a sportlétesítmény újjáépítéséért. Az elkülönített bankszámlaszámra már közel 10 millió forint érkezett – hallhattuk. Majd szólt az egyéb felajánlásokról, megmozdulásokról, amelyek folyamatosan váltódnak aprópénzre a nemes ügy érdekében. Idézte a Magyar Közlönyben megjelent információkat, hogy az előterjesztés elkészül a sportcsarnokunk ügyében, s hogy a kiegészítő létesítmény működtetése 2 évre közel 80 millió forint, s már csak a sátorállításról kell gondoskodni. Ez óriási segítség –mondta, hiszen a Rigó Alajos iskola és a Deák Ferenc Általános Iskola tanulói jobbára a sportcsarnokot használták testnevelés céljára. Megköszönte a múzeumnak, hogy a kiállítás bevételét, a belépők árát ugyancsak a sportcsarnok munkálataira ajánlják fel.

Kiss-Rigó László a Szeged-Csanád Egyházmegye püspöke azt mondta a megnyitón, hogy meghatározó értékeink, az egészség, a sport, a közösség, szolidaritás, megbecsülése, szeretete tudott példa értékű összefogást létrehozni. Megtisztelő, hogy részt vehet ebben személye és az egyházmegye is. Az első lépések után mihamarabbi továbbiakat kívánva hozzátette: szeretne az új létesítmény megnyitóján is részt venni.

Óriási dedikált bokszkesztyűt ajánlott fel a Bocskay család a kiállítás számára, ám Bocskay István, az önkormányzat ipari park referense, a kiállítást kísérő rendezvények közreműködője is, kapcsolódva a jótékonysági eseményekhez. Emlékezett a sportcsarnokban a Vörösiszap katasztrófa okán rendezett jótékonysági gálára, amelynek bevételét a város a katasztrófa sújtotta település megsegítésére ajánlotta fel. Ekkor került a bokszkesztyű a családhoz, hiszen fia a locsolkodó pénzéből kiváltotta ezt a kesztyűt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csarnok újjáépítése mellett szellemiségünkben is újjá kell, hogy épüljünk. A tervezett programok éppen ezt a célt szolgálják – tette hozzá.

Vidovics Ferenc, aki oroszlánrészt vállalt a kiállítás létrejöttében, annak képanyagát biztosítva, és a vetített film elkészítésében, hozzá tette az elhangzottakhoz, hogy a képanyag a sportcsarnok építésének kezdetétől a szomorú végig öleli fel a történéseket. A képek összeállítása során törekedett arra, hogy néhány személyhez fűződő kuriózum is megmutatkozzék. A szép képektől a problémákig igyekezett megmutatni érdekes részleteket. A falon 114 fotó látható, a vetítésben további kb. 180. Összesen mintegy 5000 ember látható a felvételeken. A május 1-ig látogatható kiállításhoz ily módon jó böngészést kívánt.  

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.