Használjuk a Termál-tavi Ökoturisztikai Bázist és Sétautat a Nagyhegyen!

Április 28-án Szabó Zoltán Ferenc polgármester, Barát László és Rakk László a Sportközpont és az Életjel Egyesület képviseletében mutatta be az érdeklődőknek a Leader pályázatból elkészült Termál-tavi Ökoturisztikai Bázist és Sétautat.

Szabó Zoltán Ferenc polgármester szólt arról, hogy ez a pályázat is azt bizonyítja, kezdjük megtalálni az egyensúlyt a bel- és külterületek fejlesztése között. 2018 áprilisában, Szirbik Imre polgármestersége idején adta be a város a pályázatot a Termál-tó közeli ökoturisztikai bázis és séta útvonal kialakítására. A Leader pályázatok sajátossága, hogy csak külterületi beruházásokat finanszíroznak.

A pályázat előkészítésében részt vevő Szigeti Miklós kollégánk nagy örömmel hozta tudomásunkra, 3 millió forintot nyert Szentes erre a projektre. Akkor még 1 millió forint önrésszel számoltak, az idő elhúzódása miatt azonban további 1 millió forint önrészt még hozzá kellett tenni a beruházáshoz – idézte fel az eseményeket Szabó Zoltán Ferenc.

A turisztikai beruházást kunszentmártoni vendégek is megnézték, azonban a helyi általános iskolák, óvodák pedagógusai is megismerkedtek a fejlesztés adta lehetőségekkel, hogy a gyerekekkel hasznos különórákat tölthessenek el majd a természeti környezetben.

Személyes álma, mondta Szabó Zoltán Ferenc polgármester, hogy a Nagyhegy városrész legyen Szentes igazi kertvárosi övezete. Megfelelő méretű telkek vannak, és a nagy területek megfelelő közművekkel vannak ellátva. Mára kiépült utcaszerkezettel rendelkezik. Légi felvételek is igazolják, hogy tökéletes pihenő övezet alakítható ki a területen. Ezúttal az elkészült projekt a Nádi labirintust és 3 kilométeres sétaút kialakítását tette lehetővé.

Barát László a Családsegítő Központ és az Életjel Egyesület képviseletében dolgozott a projekt szakmai tartalmán. A projekt keretében kiépült egy pihenőhely, a két tó között a gáton pedig a sétaút, amely tanösvény jelleggel használható. 6 állomás, 10 tájékoztató felület található, így mindjárt a házirendre, és a túrázáshoz praktikus ismeretekre hívják fel a figyelmet. A Nagyhegy környezetbe épülő történeti emlékeiről is tájékozódhatunk. A tó környékén 20 kilométer aktív turista utat festettek fel, a legrövidebb 3 kilométer, a leghosszabb közel 9 kilométeres sétaút. A St. Jupát Egyesülettel együttműködve terepfutó és GPS alapú turista utak is készültek, túrázók, futók versenyzésre használják, de tájfutó pálya is van a területen. Az egyszerű pályákat a nagyobb gyerekekkel ki lehet próbálni, élvezettel lehet használni. A térség állatvilága, róka, borz, görény, őzek felbukkannak a területen, valamint gazdag a növényvilága is. Megfigyelhető mintegy 200 védett madárfaj, s hogy az egyes fajok élőhelyei hogyan helyezkednek el a területen.

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.