Beharangozó a Népzene Napjára készülve

A Zöldág Hagyományőrző Szakkör vezetője, Hankó Györgyné április 27-én, sajtótájékoztatón ismertette A NÉPZENE NAPJA SZENTESEN ez évre tervezett rendezvényeit.

Július második felében, egyelőre két dátum van függőben a szentesi Szenyéri János tekerős, tekerőkészítő emlékezetét őrző rendezvényre. Tavaly a pandémiás helyzet ellenére a Szentes Házban és a Mező sörözőben sokan eleveníthették fel népi táncaink, népzenénk és népdalaink igazi kincseit. Nem véletlen tekint úgy a népzenekutatás városunkra, mint a tekerő népi hangszer bölcsőjére. Szenyéri János a sérült kezével több, mint 200 hangszert készített. A kor népdalgyűjtői, köztük Kodály Zoltán is, értékes forrásokra talált nála.

Hankó Györgyné elmondta, hogy a gondozásukban készülő Csodafiú szarvas népzenei DVD közreműködői lesznek első számú szereplői a népzene napi eseményeknek. Csiszár Endre (Szenyéri leszármazott) szervező közreműködésével Szentes minden képviselői körzetében kiválasztanak egy helyszínt, ahol a népzene napján közös éneklésre, muzsikálásra, örömzenélésre lesz a környékben élőknek lehetősége. A délelőtti Ki Mit Tud? nem elsősorban verseny – hallhattuk, sokkal inkább arra lesz majd a zsűri kíváncsi, hogy a résztvevők hogyan élik meg a kiválasztott népdalok mondanivalóját, mit jelent számukra a magyar nyelv gazdagságának felfedezése a népdalok által.

A népzene napján délelőtt (vagy júl. 17, vagy 24.) a városban 6 helyszínen lesz népzenei KI MIT TUD? (A rendezvények részletes ismertetőjét itt képként csatolva külön tesszük közzé!) Ám a tudnivalók megtalálhatóak a www.zoldagvendegszeretet.hu weboldalon is.

A délutáni, immár több helyszínen zajló programsorozat 17.00 és 21.00 óra között fogadja a lakosságot. A már ismert helyszínek: Jókai söröző, Gyülekező söröző, Nádas csárda, 2. sz. Idősek klubja (Kisér), Kiss Bálint utca 3., Nádas ház…

Kép és szöveg: dite

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.