Hamarosan kezdődik a Péter Pál Polgárház fűtéskorszerűsítése

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozása által, a muzeális intézmények szakmai támogatásának (Kubinyi Ágoston Program) keretében a szentesi Koszta József Múzeum 2.000.000 Ft vissza nem térítendő költségvetési támogatást nyert a Péter Pál Polgárház fűtési rendszerének korszerűsítésére.

2020-ban is 370 millió forintra pályázhattak a részben önkormányzati fenntartású múzeumok szakmai és infrastrukturális fejlesztési céljaikra az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kubinyi Ágoston Programjában, amelyet már 17. alkalommal hirdettek meg.

A Koszta József Múzeum Szentes Város Önkormányzatán keresztül több éve sikeresen pályázik a Kubinyi Ágoston Programban, a korábbi években rendszeresen nyert szakmai támogatást, ahogyan idén is a Péter Pál Polgárház fűtési rendszerének rekonstrukciójára és korszerűsítésére.

A Péter Pál Polgárház Szentes első kőépülete. Az 1830 óta lakott, majd később múzeumként ismert épület a nagyhírű, közmegbecsülésnek örvendő Péter Pál család tulajdonában állt. Az 1980-as évek óta működik muzeális kiállítóhelyként. Az immáron 190 éves épület egyik nagy problémája a fűtésrendszer jelenlegi állapota. A most használatban lévő rendszert az 1990-es években építették ki, ez pedig az elmúlt lassan 3 évtized alatt veszélyesen elavult. A most megnyert támogatásból a kiállítóhely főépületében a gázkészülékek cseréjét, a vendéglakásban a radiátorok szelepcseréjét végzik el, így a különböző épületrészek fűtése külön szabályozhatóvá válik, ez pedig a műtárgyak állapotában és a látogatók komfortérzetén is javítana. A korszerűsítés során a pincében előkészítik a padlófűtés-rendszert, így a pincehelyiségbe is lehetőség lesz időszaki kiállítások, kisebb előadások, rendezvények szervezésére. Hasonlóan ahhoz a korszakhoz, amely az egykori szentesi muzeológus, Rózsa Gábor nevéhez köthető, amikor számos találkozó, szakmai és baráti ankét fémjelezte a Polgárház hangulatát.

A felújítás várható kezdete: 2021. április 20.

A felújítás várható befejezése: 2021. december 04. 

A Koszta József Múzeum Sajtóközleménye

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.