Útfelújítások

A Dél-Alföldi Operatív Program (DAOP) keretében Szentes és Hódmezõvásárhely közelében két útszakasz újul meg tavasszal az európai uniós támogatási alapok felhasználásával. A két szakasz együttes hossza 12 kilométer, a teljes ráfordítás 947 millió forint. A felújítás százezer ember életkörülményeit javítja közvetve vagy közvetlenül.

A négy és öt számjegygyel jelölt alsóbb rendû közutak DAOP által finanszírozott 2007-2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. A Dél-alföldi régióban összesen hét projekt keretében újítják fel az utakat, ebbõl Csongrád megyében két projekt formájában három útszakasz újulhat meg.
A most induló felújítás két útszakaszt érint: az egyik a Hódmezõvásár-hely – Földeák – Makó öszszekötõ út (4415-ös út) Hódmezõvásárhely és Szi-káncs közötti szakasza, a másik a Szentes – Mind-szent – Hódmezõvásárhely összekötõ út (4521-es út) Szentes és Szegvár közötti szakasza.

A Magyar Közút Non-profit Zrt. a munkálatok kivitelezésére szabályos közbeszerzési eljárás lefolytatása után a DH Konzorciumot és a Vegyépszer Építõ és Szerelõ Zrt-t választotta ki.

A kivitelezõk újraépítik és megerõsítik a pályaszerkezetet, újraaszfaltozzák az úttestet, kitisztítják az árkokat és átereszeket, fagyvédõ réteget építenek, és rendbe teszik az útpadkákat. A felújítás során újrahasznosításos, úgynevezett hideg REMIX technológiát használnak, amelynek lényege, hogy a meglévõ burkolatot teljes mennyiségben felhasználják, és némi új anyag hozzáadásával beépítik az új pályaszerkezet alsó rétegébe. Erre a rétegre 20 centiméter vastag zúzott kõréteg kerül, végül pedig az aszfaltrétegek.
A 4521-es út a Tisza keleti oldalán, a folyóval párhuzamosan fut: felfûzi Szentest, Szegvárt, Mindszentet, Mártélyt és Hódmezõvásárhelyt. Ez az út vezet a megye közepén található évszázados mindszenti komphoz. Az utat árvíz esetén fõleg a védekezõk teherautói használják. 
A 4415-ös utat az M43-as autópálya úthálózati szerepe miatt a jövõben észak-déli irányú fõúttá szeretnék kiépíteni. Az M43-as autópályának az út keresztezõdésében csomópontja épül, amely Hódmezõvásárhelyt és Makót közelebb hozza az országos vérkeringéshez.                          
M. K. N.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.