A Nemzeti Összetartozás Évében – Szentesi kezdeményezés

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította történelmünk legnagyobb tragédiájának, a Trianoni Békediktátum aláírásának napját. Idén 10 éve emlékezünk a határ két oldalán élő magyarság összetartozását erősítve, e tragikus döntésről. -Évek óta Szentesen is készülünk a 1920. június 4. centenárium megünneplésére. A világjárvány megjelenése azonban nagyban befolyásolja az előkészületeket. Hetek óta több féle forgatókönyvben gondolkodunk, mivel a különleges jogrend még ma is érvényben van – említette Szabó Zoltán Ferenc polgármester a május 26-án tartott sajtótájékoztatón.

Rendhagyó lesz tehát a trianoni békeszerződés 100. évfordulójára rendezett megemlékezés, amelyre a történelmi egyházak képviselőinek közreműködésével kerül sor. Szeptember közepére terveznek egy átfogó megemlékezést – hallhattuk.

A sajtótájékoztató helyszínén, a polgármester irodájában elhelyeztek néhány korabeli dokumentumot, amelyek a 100 évvel ezelőtti szentesi eseményeket idézik. A Szentesi Kisgazda újság 1920. június 5. számából idézett Szabó Zoltán Ferenc: „… a tegnapi nap 10 órájára tűzte ki a magyar békeszerződés aláírását, és mire ezen sorok napvilágot látnak, akkor a Magyar Kormány megbízottai által való aláírása már meg is történt. Alá kellett írnunk ezt a szerződést, mert a kényszerítő körülmények hatása miatt mást nem tehettünk. Magyarország elvesztette területének kétharmadát, de nem örökre, mert nem lehet az ezeréves országot, melyet a természet is egységesnek teremtett, darabokra szaggatni, összetartozó részeit egymástól elszakítani…” (A cikk címe: A béke)

Közgyűlési jegyzőkönyv az 1920. júniusi testületi ülésről, Dr. Négyesi Imre elnöklő, helyettes polgármester szavai: „A harcmezőn elvesztettük a háborút, de önállóságunk, gazdasági fejlődésünk, függetlenségünk és jövő boldogulásunk szempontjából nem. A mai állapot csak átmeneti, részben talán történelmi fejlődés, de nagyobb részben gonosz lelkű emberek műve. A véges emberi elme alkotása soha sem örökre szól. Rajtunk áll, hogy a rabláncot, amit ellenünk az irigység, gyűlölet összekovácsolt, összetartással, vállvetett együttműködéssel, kitartó munkával széttépjük, s megalapozzuk egy másik boldogabb ezer év fundamentumát.”

Szabó Zoltán Ferenc polgármester felkérte a megye polgármestereit az összetartozás közös kifejezésére. Az erre vonatkozó leírást ez alkalommal hivatalosan is átadta Gémes László, a Megyei Közgyűlés elnöke részére, amelyben azonos összetételű, egységes megemlékezésre kérte fel a települések vezetőit. Erre alapot ad, hogy éppen ez év június 4-től megyénk elnevezése Csongrád-Csanád megyére módosul.   

A megemlékezés mozzanatai a következők: egész nap emlékdalok szólnak a település kijelölt pontján, Szentesen a Megyeházáról kihangosítva. 16.30 órakor harangszó kondul a vallási felekezetek templomainak tornyából. Lesz egy felvezető beszéd a járványügyi szabályok betartásával, a lakosság részvételével, majd a magyar és székely himnusz csendül fel. 16.40 versek, dalok a Megyeháza erkélyéről. 16.50 a történelmi egyházak megemlékezései. 17.00 a Nemzeti Összetartozást, nemzeti újjászületést szimbolizáló magyar zászlók elhelyezése, majd a települési polgármesterek emlékező beszéde következik. A megemlékezés a Szózat közös éneklésével fejeződik be. A megye polgármestereihez intézett felkérést Szabó Zoltán Ferenc aláírta és átadta Gémes László megyei közgyűlési elnök részére.

Gémes László támogatásáról biztosította a szentesi polgármestert az egységes megemlékezésben. Szerinte az összetartozás szó arra figyelmeztet, jobb, ha azokat a dolgokat keressük, amelyek valóban összekötnek bennünket. Az összetartozás fejeződik ki a megye név változtatásában is, hiszen Csongrád megye területe is több történelmi megyét foglal magában. Ide került pl. Torontál megye egy kis része is. 2017-ben Dr. Lázár János miniszter, országgyűlési képviselő kezdeményezte, akkor egyhangúan szavaztuk meg, hogy Csongrád megye elnevezése Csongrád-Csanád Megye névre változik, 2020. június 4-től. Ezzel szimbolizáljuk, hogy a Csanád megyeiek jelentős része is Csongrád megyében él. A névváltoztatást azóta a Parlament is jóváhagyta.

A Megyei Közgyűlés Elnöke bejelentette, hogy új térkép készül, amely a régi megyerendszerben a jelenlegi megyehatárok megjelenítésére szolgál. A térképet minden településre eljuttatják. Készül továbbá – a bemutatott terv szerint – emlékérem, amelynek hátoldalán ugyancsak a megyetérkép lesz látható.

A megye névváltoztatásával egyetlen egy itt élő polgárnak sincs teendője, nem merül fel költsége – mondta Gémes László.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.