A koronavírus a szentesi ingatlanpiacot is elérheti

A koronavírus gyakorlatilag már a teljes országot megfertőzte, nincs olyan pont, ahol ne lenne jelen. A gazdaságot érintő hatásai szintén mindenre kiterjedőek, így az ingatlanpiacot is érintik. A hazai ingatlanárak emelkedő tendenciája már az elmúlt fél évben lassulni kezdett, a koronavírus miatt pedig további mérséklődésre, csökkenésre számíthatunk.

A Csongrád megyei ingatlanpiac olcsó országos viszonylatban

Jelenleg Csongrád megye ingatlanpiaci átlagárai nem túl magasak, már ha az országos átlagár viszonylatában nézzük. Ez alól egyedüli kivételként Szeged eladó lakásai és családi házai jelentkeznek. A megyeszékhelyen a családi házak átlagára idén februárban meghaladta 350 ezer Ft/m²-t, míg a téglalakásoké a 490 ezer Ft/m²-t.

Az általunk vizsgált Csongrád megyei települések közül a másik végletben találjuk Szentest és Csongrádot, ahol 2020 februárjában igen kedvezően lehetett ingatlanhoz jutni: a házak esetében 130 ezer Ft/m², a téglalakások esetében 210 ezer Ft/m² átlagáron.  Ekkor Makón a családi házakat ugyanolyan átlagáron kínálták, mint a Szentesiekét vagy a Csongrádiakét, a téglalakásokat viszont tőlük négyzetméterenként átlagosan 40 ezer forinttal drágábban. Hódmezővásárhely februári ingatlanárait elnézve sem kellett mélyen a zsebükbe nyúlniuk a vásárlóknak. Itt a családi házak átlag négyzetméter ára 170 ezer forint, míg a téglalakásoké 270 ezer forint volt.

Sok helyen fél éve már csak stagnálnak az árak

Fél éves időtávlatot nézve, Csongrád megyében és a szomszédos megyeszékhelyeken is stagnálnak a lakóingatlanok átlagárai, illetve ha még drágulás is van, az csak kismértékű.

A vizsgált megyék közül, az elemzésünk fókuszában álló Csongrád megye rendelkezett a legborsosabb ingatlanpiaci árakkal idén februárban, méghozzá 355 ezer Ft/m²-rel. Ez gyakorlatilag megegyezik a fél évvel ezelőtti állapottal. A második helyen, közvetlenül Csongrád megye után, Bács-Kiskun megye áll, ahol a lakóingatlanokat átlag 350 ezer Ft/m² áron kínálták 2020 februárjában. Esetükben azonban tavaly augusztushoz képest nagyobb változás, 25 százalékos drágulás történt.

A Csongrád megyei ingatlanpiaci árakhoz viszonyítva Jász-Nagykun-Szolnok megye jelentősen olcsóbb volt vizsgálatunk időszakában. A kettejük közötti különbség négyzetméterenként átlagosan 150 ezer forintra tehető. Emellett Békés megyében is nagyon kedvezően alakultak az eladásra kínált lakóingatlanok átlagárai, esetükben ez 150 ezer Ft/m² volt idén februárban.

A koronavírus hatása az ingatlanpiacra

A fentiekben bemutatott trendet a koronavírus erősítheti tovább. Vagyis a közeljövőben árrobbanásra nem igazán számíthatunk, inkább áresésnek nézünk elébe. Azonban nem csak az árak, hanem a kereslet is visszahúzódóban van. Ez olyanok számításait húzhatja keresztbe, akik hitelre vásároltak lakást abban a reményben, hogy vagy rövidtávra, vagy hosszú távra biztosan ki tudják adni jó áron. Ez a terv most egy időre sokaknak borulhat. Azonban azt is meg kell jegyeznünk, hogy a vásárlók nem fognak teljesen eltűnni, hiszen lakni mindig kell valahol.

www.ingatlannet.hu
Szász Tünde

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.