Az időskori táplálkozásról

A kiegyensúlyozott táplálkozás a jó egészséget szolgálja. De életünk alkonyán mit kell tenni, hogy komolyabb betegségektõl mentesen élhessünk?

Az öregedés folyamata mindenki számára elkerülhetetlen, de tehetünk azért, hogy testi, lelki erõnlétünk a korral járó rosszabbodás  egyes következményeit ne élje át. Ide érthetjük: szellemi hanyatlás, testsúly csökkenés, cukorbetegség, csontritkulás vagy izomtömeg csökkenés.
Sajnos sok idõs ember anyagi okokból szerényen él, vagy nem törõdik magával, így étvágya is csökken. Esetleg étrendi korlátozásokra van  szüksége betegségei miatt. Figyelni kell a napi folyadék bevitelre, (2 liter) és a tápanyag szükségletre. Proteinekben gazdag étkezés javasolt az izom-, és testsúly megtartása érdekében. Pl. ebédre  hal, hús, szárnyasok, tojás, stb. Nagyon fontos, hogy csak alaposan megrágott étel kerüljön a gyomorba. Naponta többször együnk, keveset. Idõs embereknél az étvágy csökkenésének számos következménye lehet, pl. fáradtság, gyakori elesés, ebbõl eredõ csonttörések, az immunrendszer gyengülése.
Az anyagi bizonytalanság mellé társulhat a magány is. Gátolhatja az étkezést, és az evés élvezetét. Társaságban megfigyelhetõ, hogy jobb étvággyal esznek az idõsek. Ha teheti, étkezzen együtt a család, így ellenõrizni is tudjuk idõsebb családtagunk étkezését.
Ajánlott a kenyér, zsemle, a tejtermék, olajak, kevés édesség, ásványvíz fogyasztása, szomjúságérzet elmaradása esetén is. Egyébként só szegény étrend, és napi 30 perc testmozgás ajánlott! A szájhigiéné gyakorisága, ennek érdekében a cigaretta elhagyása is. Az enyhén fûszeres ételek fogyasztása  meghozhatja az étvágyat. Az evés örömének elvesztése azzal is járhat, ha az illetõ nem eszik eleget, elhanyagolja a napi ételfogyasztást, így megtörténhet, hogy alultáplálttá válik.
Jól bevált receptek: reszelt sárgarépa, turmix italok, alma (bármilyen gyümölcs) megpucolva, szeletelve, serpenyõben pici olajon megpirítva, puhán, fahéjas cukorral fogyasztjuk. Pirított levesben sok féle zöldséget elõfõzve (külön a zöldségeket leturmixolva)  is jóízûen fogyaszthatjuk.
Biztos vagyok benne, sokan ismerik az egyszerû, de vitaminokban gazdag anyagokat. Jó étvágyat kívánok hozzá!
Ha szeretnének az egyes betegségekrõl többet tudni, írjanak a szerkesztõség címére. Ha tudok, szívesen válaszolok.  

Csordás Istvánné
természetgyógyász
eü. szaktanácsadó

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.