Öblítsük át testünket!

Télen anyagcserénk lelassul, így a szervezetünkbe kerülõ mérgeket, és a képzõdött salakanyagokat sem tudja eltávolítani. Egy két-három hetes kúra már észrevehetõen jó hatással van közérzetünkre!

Tavasszal kimondottan ajánlott méregteleníteni a szervezetünket, és megtisztulnunk a lerakódott salakanyagoktól, a felhalmozódott zsírtól, fehérjétõl és cukortól. Nem csupán tisztább lesz a szervezetünk, és regenerálódnak a sejtjeink – a bõrünk, a tekintetünk is tisztább lesz – de életerõnk is megújul, és teljesen feltöltõdünk energiával.
A tavaszi méregtelenítés egy 4-6 hetes program, amely több módon kivitelezhetõ. Mindannyiunk életmódja, szervezete, akaratereje más – az alábbi variációk közül az egyik mindenki számára megvalósítható. Figyelem: terhes nõknek tilos a méregtelenítés, és azok, akik  akármilyen betegségben szenvednek, csakis orvosi engedéllyel vállalják fel!
Böjt –  az igazi böjt ideje alatt nem szabad enni, csakis folyadékot inni. A folyadék lehet víz, gyógyteák, frissen (házilag!) préselt gyümölcs- és zöldséglevek.  Hetente egyszer böjtöljünk, de ne munkanapon! A böjt elõtti, és azt követõ napokon ne igyunk alkoholt, és ne együnk húst (de lehetõleg semmi állati eredetû ételt sem).
Egynapos méregtelenítés – hetente egyszer hagyjunk el minden állati eredetû ételt, azaz csakis zöldségeket, gyümölcsöket, magokat és mogyorókat együnk, lehetõleg nyersen. Igyunk sok folyadékot – vizet, gyógyteákat, frissen préselt zöldség- és gyümölcsleveket.
Háromnapos méregtelenítés –  kéthetente tartsunk 36 órás méregtelenítést (lehetõleg hétvégén). Ehetünk egészséges leveseket, fõzelékeket és egyéb vegan ételeket –  de se húst, se más állati eredetû ételt nem szabad enni. Továbbá ki kell hagyni a cukrot és finomított lisztbõl készült ételeket is. Inni csakis vizet, gyógyteákat és frissen préselt zöldség- gyümölcsleveket szabad.
Egyhetes méregtelenítés – ez egy fokozatos méregtelenítõ program, sok dieteti-kus szerint a leghatásosabb. Egy hétig nem ehetünk húst, cukrot, finomított lisztbõl készült ételeket, nem ihatunk koffeint vagy alkoholt. A hetet hallal, tojással vagy sajttal kezdjük, másnap ehetünk valami vegan fõtt ételt, a következõ nap csakis nyers zöldségeket és gyümölcsöket, amit egy böjtnap tetõz – utána megismételjük a napokat visszafele.
Egy hónapos méregtelenítés – ugyanaz, mint az egyhetes, csak a periódusok hosszabbak – azaz az elsõ tíz napon ehetünk halat, tojást és tejtermékeket, amit egy tíznapos vegan diéta követ, majd az utolsó tíz napban fokozatosan visszatérünk az állati eredetû ételekre – elõször tejtermékekre, majd tojásra, majd halra, majd szárnyasokra. Se koffeint, se alkoholt nem szabad fogyasztani – természetesen cukrot sem, és finomított lisztet sem. Ez a változat csak tapasztalt méregtelenítõknek ajánlott, vagy azoknak, akik kiváló önfegyelemmel rendelkeznek. A tavaszi méregtelenítés egy totális program – azaz nem csak belülrõl, hanem kívülrõl is tisztítsuk meg szervezetünket. Íme, néhány tipp:
Használjunk természetes ápolási termékeket, vagy készítsünk házilag készült ápolási szereket, hiszen az átlag termék tele van vegyszerekkel, amelyek felszívódhatnak a bõrön keresztül a vérbe.
Méregtelenítési napokon szaunázzunk vagy lefekvés elõtt sós vízben fürödjünk – mindkét változat serkenti a méregtelenítés folyamatát. (Figyelem: böjtnapokon nem szabad szaunázni!)
Masszíroztassunk  – a masszázs is segíti a méregtelenítést.
Mozogjunk – itt a tavasz, szép az idõ, menjünk sétálni! Javasolt napi félóra testmozgás, pl. gyors-séta. A leghatásosabb méregtelenítõ mozgás azonban a jóga.

(Folytatjuk:)                                                   
                                                                                           
Rideg Róbert
természetgyógyász-tanár, fitoterapeuta,
az Aryan Természetgyógyász Oktató Központ óraadó tanára 
                           

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.