A Koraszülöttek Világnapján

Ma, azaz november 17-én kora este Szentes Város Önkormányzata nevében először Torday Henrietta köszöntötte a Kossuth téren megjelenteket. Nyilvános találkozó mellett döntöttek Vidovicsné Zsuzsa civil és esélyegyenlőségi referenssel egyeztetve, hiszen ezen a napon van a Koraszülöttek Világnapja. A Szentesen évek óta sikeres Koraszülöttek Egyesülete elhozta hozzánk is tevékenységük szimbólumát, a lila fényt – mondta Szentes kommunikációs referense.

Szintén köszöntötte a megjelenteket Szabó Zoltán Ferenc polgármester, aki kiemelte, hogy ez a nap és esemény értük van, akik a legtörékenyebbek, a legtöbb figyelmet és törődést igénylik. Megköszönte mindezt Földvári Nagy Zsuzsannának, aki egy panellakásból elindította a koraszülötteket segítő egyesületet, amely mára az egész országban jelen van és segít. Immár harmadik alkalommal az ország középületei több városban lilába borulnak, és ezzel szolidaritásunkat fejezzük ki az érintett családok felé.

A polgármester bemutatta azt a családot, akiknek bő két hete született 0,5 kilogrammal és 31 centiméterrel a kisgyermekük, aki azóta is Szegeden, a klinikán van. A család, kéréssel fordult a képviselő-testülethez, hogy gyermeküket rendszeresen tudják látogatni, a klinikával megfelelően tudják a kapcsolatot tartani, legyenek ebben segítségükre. Az önkormányzat ezt meg is teszi, segít minden olyan esetben, amikor a rászorulóknak, elesetteknek erre szükségük van. Ez a család februárig segítséget kap ahhoz, hogy a kapcsolatot megfelelően tudja tartani gyermekével.
Majd bejelentette: A világnap alkalomból 1 héten át lila színnel lesz megvilágítva a szentesi Megyeháza is.

Földvári Nagy Zsuzsanna a KORE elnöke elmondta, hogy a Koraszülöttek Világnapját a KORE hozta el Magyarországra 2012-ben. – Óriási út, amit megtettünk, hiszen felhívtuk az ország lakosságának figyelmét arra, hogy minden tizedik baba koraszülöttként érkezik, ezért fokozott figyelmet és törődést igényel. Igyekszünk segíteni a családokat, az ellátó intézményeket, hiszen 29 koraszülött intenzív osztály van ma Magyarországon. A KORE mindegyiknek segít – tette hozzá.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.