Véradók köszöntése – Rendhagyó időpont

A Véradók Napjáról, november 27-ről március 6-ra azért helyeződött át a városi véradó ünnepség, mert a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezete és a dr. Bugyi István Kórház Vérellátó Osztálya a megújult Központi Gyermekélelmezési Konyhán szerette volna azt megrendezni. A változás az “Együtt a Véradókért Szentesen” Alapítványnak is kedvezett, hiszen a jövedelemadó 1%-ok tovább növelhették a szétosztható összeget.

Dr. Szekeres Veronika régióvezető főorvos a köszönet hangján szólt a megjelentekhez, kiemelve, hogy a dél-alföldi régióra vonatkozó terveket évek óta jól sikerül teljesíteniük. 2008-ban 64.500 egység vért adtak a véradók, ez a szám idén 64.800 egységre van tervezve. Az összegyűlt vér 85,5%-át ugyanis a régió egészségügyi intézményei hasznosítják, – mondotta. A naponta előforduló súlyos balesetek mellett egyre gyakoribb az akkudt szívműtét, amelyek fokozott vérigénnyel járó beavatkozások. A főorvos asszony megközönte a véradókat támogató önkormányzatok és cégek felajánlásait is.

Köszönetéhez Szirbik Imre polgármester is csatlakozott, aki a véradók humánumát méltatta, amint saját mindennapi gondjaikon felülemelkedve készek embertársaikon segíteni.
Az “Együtt a Véradókért Szentesen” Alapítvány már 20 éve, jelenleg 4.2 millió forintos alaptökéje kamataiból jutalmazza a véradókat. Ehhez társult idén az adózók 1%-aiból összegyűlt 235.264 Ft. Erről már Agócs Lászlóné, a helyi Vöröskereszt területi vezetője beszélt. Hozzátette, hogy a mostani rendezvényre 300 meghívót küldtek ki, közülük 239 véradó részesül jutalomban.

Száztízszeres véradásért elismerésben részesült Király József és Török Imre szentesi véradók. Százszor nyújtotta eddig a karját Kallai István mindszenti és Nagy Mihályné eperjesi véradó. Kilencven alkalommal segítettek: Kallai János mindszenti és Kerekes Tibor hódmezővásárhelyi véradók. Kiemeljük még a nyolcvanszoros véradókat, ők: Bodrogi Mihály és Nagy Tivadar Nagymágocsról, Dávid Ferenc, Kovács Lajos, Gömöri László, Őze János, Pászti Ferenc, Sarkadi Sz. Pál, Sebők Ferenc és Vida István Szentesről, Samu Imre Mindszentről és Gulyás T. István Fábiánsebestyénről.

Véradásszervezésért kiemelt elismerésben részesült az Árpád Agrár Zrt. dolgozója, Bikádi Sándorné, a Legrand Zrt. humánpolitikai igazgatója, Gáborné Sebesi Katalin, valamint Mindszentről Erhardt Árpádné. A kistérségből további 19 véradásszervező vehetett át könyvjutalmat.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz


Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.