Nagyszabású kampány a látás és láthatóság jegyében – Ellenőriztesse látását most!

Véget ért a Látás Hónapja, de a Domján Optikában folytatódik az ingyenes látásellenőrzés és szaktanácsadás, kezdetét vette ugyanis a Látni és Látszani 2018 Egymásért országos közlekedésbiztonsági akció. Az ORFK OBB és a Magyar Optikus Ipartestület szervezésében december 7-ig a csatlakozó optikák látásellenőrzéssel és szaktanácsadással állnak a lakosság rendelkezésére.

A nagyszabású kampány célja felhívni a figyelmet a látás és a láthatóság kiemelt fontosságára, a társadalmi összefogásra és az egyén szerepére a baleset megelőzésben. A kampány arca a bagoly, mely hirdeti, hogy a részvétel egy bölcs döntés. Meg kell értenünk, hogy a közlekedésbiztonság társadalmi felelősség. Csak akkor lehet eredményes a kampány, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri és tesz is érte.

A baleset megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség, a vezető fizikai állapota, pl. látása és a gépjármű műszaki kondíciója elválaszthatatlan összetevői a közlekedésnek. Az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90%-a a látástól függ.

Az olyan külső tényezők, mint a szürkület, a sötétség, vagy a rossz időjárási viszonyok rontják a látást. Nagy hangsúlyt kell tehát fektetni arra, hogy évente legalább egyszer ellenőriztessük éleslátásunkat szakemberrel, még ha úgy érezzük is, hogy nincs szükségünk látáskorrekcióra. Legtöbben „úgy látunk, mint a sas”, de bizony egy ellenőrzés során kiderülhet, hogy mégsem és ekkor szakember tanácsára van szükségünk. Sajnos a jogosítvánnyal rendelkezők közel 50%-a nem is tud róla,, hogy nem megfelelően lát, és nem visel korrekciót, vagy szemüvege nem megfelelő. Sokan sosem voltak még szemvizsgálaton, mert úgy érzik nincs rá szükségük. A háziorvosoknak nem kötelességük tovább küldeni a pácienst szakrendelőbe, ahol ráadásul rendkívül hosszú a várakozási idő. Az elvárt vízus nappali viszonyok között 60% és ez bizony a biztonságos közlekedéshez nagyon kevés. Ha pedig megtörténik a vizsgálat és felírják a szükséges korrekció utáni szemüveget, sokan akkor sem készíttetik el azt.

Biztonságos közlekedés gyermekszemmel.

Nem az a döntő elsősorban, hogy hogyan lát a közlekedő, hanem hogy a látottakra hogyan reagál. Az ideghártyára érkező kép feldolgozása a 60-70 évesek körében 50-60%-al több időt vesz igénybe, mint a 20-30 éveseknél. Egy kezdődő szürkehályog esetén korlátozott a nappali látásélesség, ami szürkületben fokozottabban jelentkezik. Ráadásul, akinél megállapítják a betegséget, a legtöbb esetben nem is kap új korrekciót, mert csak kismértékű javulást lehetne vele elérni. Viszont senki sem hívja fel a figyelmet arra, hogy a mihamarabbi operációig kerülje a gépjárművezetést a páciens. A térlátás, a mélységlátás, a mozgásérzékelés, a színlátás, a kontrasztérzékenység, mind szerepet játszanak abban, hogy biztonsággal vehessünk részt a közlekedésben és se önmagunk, se társaink épségét ne veszélyeztessük. Optikánk magasan képzett szakemberekkel és a jelenlegi legmodernebb vizsgálóegységgel várja a lakosságot.

Sajnos az EU útjain ma 4 percenként történik baleset, 20 percenként halálos kimenetelű, és közúti balesetben naponta 2 gyerek veszíti életét. 2001-2017 között csökkenő a tendencia, de még nem dőlhetünk hátra, hiszen a számok mögött emberek, családok vannak.

Éljenek a lehetőséggel, ellenőriztessék látásukat és járművüket, hogy mindenki hazaérjen.

Ajándék látásvizsgálat, szemüvegfelírás: november 15. csütörtök, november 19. hétfő, november 22. csütörtök,
előzetes bejelentkezéssel! 0670 639 5210. x.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.