Együtt minden könnyebb – Összefogtak a települések

A települések közötti együttmûködés a szentesi kistérségben évtizedes múltra tekint vissza. Az 1996. évi területfejlesztési törvényt megelõzõen a kistérség önkormányzatai az együttmûködést az Árpád Kistérségfejlesztõ Önkormányzati Egyesület keretén belül indították el, késõbb megalapították a Szentes és Térsége Területfejlesztési Önkormányzati Társulást.

Ezt váltotta fel a Belügyminisztérium pályázati felhívása alapján létrejött Szentes Kistérség Többcélú Társulása nevû szervezet. A Társulást 2004-ben alapította meg a szentesi kistérséghez tartozó nyolc önkormányzat. A társult települések: Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fá-biánsebestyén, Nagymágocs, Nagytõke, Szegvár és Szentes.
A kistérségi Társulás alapvetõ célja az egyes önkormányzati kötelezettségek összehangolt ellátása, a közszolgáltatási rendszer közös mûködtetése, a feladatok szakmai és szolgáltatási színvonalának növelése, a forrásteremtés koordinálása, valamint a kistérségi terület harmonikus fejlesztése.
A kistérségünkben mûködõ társulás kiemelt tennivalói közé tartozik:
– a szociális alapszolgáltatási feladat (házi segítségnyújtás, jelzõrendszeres segítségnyújtás, közösségi ellátások, hajléktalanok átmeneti szállása, népkonyha, éjjeli menedékhely, idõskorúak ápolása és gondozása vagy fogyatékos személyek ellátása);
– a gyermekvédelmi szakellátás (gyermekek, családok átmeneti otthona, helyettes szülõi hálózat);
– a közoktatási feladat (kistelepülési intézmények mûködésének segítése, bejáró gyermekek, tanulók iskolabusszal utaztatása);
– a pedagógiai szakszolgáltatások igénybevétele (nevelési tanácsadás, logopédiai ellátás);
– a központi orvosi ügyelet mûködtetése;
– a közigazgatási ügyintézés (szabálysértési és birtokvitás hatósági ügyek vizsgálata, illetve az ezekkel kapcsolatos eljárások lefolytatása);
– a belsõ ellenõri tevékenység végzése (intézmények pénzügyi-gazdasági tevékenységének szabályszerûségének vizsgálata);
–  a mozgókönyvtári feladatellátás szervezése (nyilvános könyvtárral nem rendelkezõ településen élõk számára  könyvtári szolgáltatás biztosítása). 
A szentesi kistérséghez tartozó településeken a 2008-as évben számos pályázatot nyújtottunk be. A pályázatok nemcsak a nagy programok elindítását jelentették, hanem a mindennapi élethez kapcsolódó, helyi jelentõségû fejlesztési célok megvalósítását is. Ezek fõként az infrastrukturális ellátás javítására (közlekedés-fejlesztés, szennyvízelvezetõ rendszer kiépítése, stb.) irányultak, melyek az elérhetõség és az életminõség javítását szolgálják.
Kiemelendõ a vállalkozások által benyújtott projektek nagysága is, mivel a támogató döntéseknek köszönhetõen térségünkben közel 1 milliárd forintnyi fejlesztési lehetõséget kaptak.
Együttesen veszünk részt az uniós források igénybevétele céljából:
– a dél-alföldi régió ivóvízminõség-javító programban, amelynek célja az uniós elõírásoknak megfelelõ ivóvíz-szolgáltatás és vízminõség feltételeinek biztosítása;
–  közösen csatlakoztunk a Dél-kelet Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszerhez, az egységes hulladékgazdálkodási hálózat kialakítása érdekében.
Az önkormányzatok kistérségi társulását érintõen nemcsak közös tervek, mint például
– a közmunka keretében munkanélküliek foglalkoztatása,
– bentlakásos intézmények korszerûsítése,
– a tematikus kistérségi sporttáborozási, egészségfejlesztõ, szeniorsport, a komplex kistérségi szabadidõsport és kulturális programok valósulhattak meg, hanem számos jelentõs, kézzel fogható eredmény is született:
– Befejezõdött a szélessávú internet hálózat kiépítése a szentesi, a csongrádi kistérség és Mindszent területén. Ezzel a kábeltévé és az internet minden településen elérhetõvé vált.
– Megnyílt a Helyi Vidékfejlesztési Iroda és az Új Magyarország Pont, amelyek tanácsadási, pályázati tájékoztatási szolgáltatásokkal segítik a helyi közösségeket, vidékfejlesztési elképzeléseik megvalósításában.
– Megterveztük a településeket összekötõ kerékpárutat.
– Szentesen létesült a légimentõ-bázis, közös biztonságunk érdekében.
A szentesi kistérségi társulásban együttmûködõknek a jövõben is azon kell dolgozniuk, hogy munkájuk révén a települések önkormányzatai, intézményei, vállalkozásai és társadalmi szervezetei biztos pontot, vagyis biztonságot és kiszámíthatóságot jelentsenek a lakosság, illetve közösségük számára.
Természetes, hogy sokfélék vagyunk, és különbözõ módon gondolkodunk, de erõinket az összefogásra, a közös célok elérésére kell összpontosítanunk. Egyedül, külön-külön gyengék vagyunk, de együtt nagy feladatokat is meg tudunk oldani.
Bölcsesség, mértékletesség, összefogás és tenni  akarás. Úgy hiszem, ezen értékek mentén haladva érhetjük csak el kitûzött céljainkat.
Szirbik Imre
polgármester,
országgyûlési képviselõ

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.