Újabb egyeztetés a temetőkről

Június 19-én délelőtt a szentesi Képviselő-testület Városrendezési,- fejlesztési bizottsága kezdeményezésére, a történelmi egyházak helyi képviselői, mint temető fenntartók, közreműködésével kerekasztal egyeztetésre került sor a város temetőinek ellátottságáról. A Városháza kistanácskozójában a képviselő-testületet Dömsödi Mihályné bizottsági tag és Szirbik Imre polgármester képviselte, jelen voltak továbbá a Városellátó NKft és a temetkezési szolgáltató társaságok vezetői.

Az előző találkozó, azaz a temetőkről szóló tájékoztató áprilisi tárgyalása óta több pozitívum is történt. Minden temetőben a peremrészek kivételével, a fűkaszálások folyamatosak. A Bánomháti temető ravatalozója előtti padot megjavították, figyelemmel kísérik a Kálvária-temető ravatalozójához vezető út menti parkolók állapotát és gondoskodnak a gyommentesítésről.

Gilicze András a Református Egyházközség képviseletében elmondta, hogy jelenleg is három főt vennének fel temetőgondozási feladatokra. Meghirdették a temetőcsőszi álláshelyet a Hékédi temetőbe. Nagy hangsúlyt helyeznek továbbá az önkéntes segítésre, ezt a tevékenységet a szociális területek mellett, szükség szerint a temetők rendben tartására is igénybe veszik.

A Középső temetőt a 90-es években nyitották újra, ravatalozó épülettel azonban nem rendelkeznek. A Szeder temetőből történik az elhunytak átszállítása. Urnafülkék létesítésére is szükség volna, mivel a terület mély fekvésű, csapadékos időben a koporsós temetés nem lehetséges. Segítséget szeretnének kérni a fejlesztések megvalósításához – vázolta.
Az Evangélikus temetőt az egyház saját erőből tartja fenn, hallhattuk Veres-Ravai Réka lelkész asszonytól. Gyakran erőn felül is próbálnak helyt állni – tette hozzá. Nagy előrelépés volna számukra, ha a ravatalozójuk felújításához számíthatnának segítségre – mondta.

A Kálvária és a Bánomháti temetők a Római Katolikus Egyházhoz tartoznak, gondozásukat a szegedi székhelyű Szent Gellért Egyházi Kegyeleti Kft látja el a jövőben.

A Városellátó Nkft. képviseletében Varga Sándor ny. ügyvezető igazgató és Kiss Ferenc csoportvezető megadták az önkormányzat által fenntartott ravatalozókra, parkolókra, hulladékkezelésre vonatkozó információkat.

Szirbik Imre polgármester a további partnerségről, az infrastrukturális fejlesztések támogatásáról biztosította a fenntartók képviselőit. Dr. Gruber László plébános felvetésére válaszolva ígéretet tett, hogy a megjelölt jogszabály értelmezése után újabb egyeztetésekre kerülhet sor a támogatási igényekről.

A kerekasztal megbeszélés résztvevői kérik egyúttal a Lakosságot, hogy a jövőben mind a temetői zöldhulladékot, mind az egyéb vegyes hulladékot a kijelölt helyekre tegyék le, megkönnyítve ezzel is a temetői hulladékkezelést. Legyenek továbbá figyelemmel arra is, hogy a sírok közötti terület gondozása, tisztántartása az elhunytak hozzátartozóinak feladata épp úgy, mint a sírok gondozása. Ha ezeknek a feladatoknak a rendszeres ellátásban akadályoztatva vannak, a Temetőgondnoksághoz fordulhatnak bizalommal!

 

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.