A Rotary nyílt napja – Az adományok egésze hasznosul

Egy civil szervezet „származása”, gyökerei legalább olyan fontosak, mint az a jövőkép, amelyet fel kíván építeni. A Szentes-Csongrád Rotary Club 2005. június 4-én alakult, s az alapító tagok, maguk mögött hagyva az éves elnökségi ciklusukat, mára bizonyították, hogy jól tudták, és tudják forgatni a „fogaskereket”.

A 2017-18-as évad is bővelkedett különleges eseményekben, hiszen Mészáros Zoltán a Rotary területi kormányzója lett, s neki köszönhetően városunkba látogatott a Rotary Világelnök, az ausztrál Ian Riseley.

Május 8-án a koraesti órákban nyílt lakossági rendezvényen ismertették a szervezet történetét, s benne a Szentes-Csongrádi club szerepét, és új tagtársuk eskütételére is sor került.

Jakus Kinga banki tanácsadóként dolgozik Szentesen. Két éve Mosonmagyaróvárról érkezett, és március 20. óta a Szentes-Csongrádi Rotary Club tagjelöltje. Ez alkalommal tett esküt, és ezzel ténylegesen is elfogadta a tagsággal járó előnyöket és kötelezettségeket.

Tímár Ferenc elnök prezentációja.

Tímár Ferenc soros elnök köszöntőjében leszögezte, hogy a Rotary esetében nem egy titkos, különleges csoportot kell érteni, ahogy ezt többen gondolják. Jó szándékú emberek összefogása, barátsága formál közös célokat, jó cselekedeteket, rászoruló embertársaik javára. Ez tehát a Rotary, amely Magyarországon az 55. klub megalakulásáig jutott mára. Emblémájuk a fogaskerék, mivel „minden fogaskerék számít”.
Programismertetőjében a helyi elnök, említést tett a hangulatos kirándulásokról, a rendszeres könyvtári felolvasó estekről, a két város tapintható térképeiről, s természetesen a hagyományos Kárpát-medencei diáktáborról, amely idén július 8-14. között fele-fele létszámban határon túli és térségi diákoknak ad lehetőséget a tartalmas kikapcsolódásra, pihenésre. Fontos fogaskerék a club életében a tehetséges, ám hátrányos helyzetű tanulók támogatása, valamint a Gift of Life programhoz adott hozzájárulás. A Rotary ezen, életmentő programja keretében határainkon túli gyermekek szívműtéteit végzik el, ma már Szegeden is. Ősszel a Rotary Bál, Karácsony előtt a forralt bor akciók hoznak bevételt a helyi club számára.

A rendezvényen résztvevőkhöz természetesen Mészáros Zoltán kormányzó is szólt, értékelve az elmúlt hónapok eseményeit. Kiemelte, hogy a magyarországi Rotray szervezetek, köztük a helyi club tevékenysége mennyire megérintette a Világelnököt. Útjai során mindenhol „fantasztikus ország”-ként beszél az itt szerzett élményeiről. Nagyszerűek ezek a szervezetek az ifjúság jövőjének formálásában, a béketeremtésben, s mindebben a csereprogramok szerepe rendkívül meghatározó – vázolta. A klubtagok – a Gift of Life programon keresztül – egytől-egyig életmentők, s ezt már több mint száz fiatal sikeres szívműtéte, és tartalmas élete bizonyítja.

Mészáros Zoltán kormányzó tájékoztatója.

A kormányzó példákkal támasztotta alá, hogy a szervezeten belül a fiataloknak és időseknek szükségük van egymásra. Ma a fiatalság sok dilemmát hordoz, kellenek olyan mentor programok, amelyek megfordítják a 20% hoz létre eredményeket 80% számára tendenciát, ha kell oktatással, ha kell közösségformálással – mondta.

Majd arra is kitért, honnan van pénze programjaihoz a Rotary-nak? Összeadják a tagok, s egy olyan adományozói rendszert működtetnek, amikor az adomány 100%-ban hasznosul, azaz visszajut a klubok vállalásaira – tette hozzá. Mészáros Zoltán a „Tégy jót, és ne tarts titokban semmit!” mottót fogalmazta meg, s felhívta a jelenlévők figyelmét az 1%-ok jelentőségére is.

Kép és szöveg: Dömsödi Teréz       

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.