El kellett fogadni…

… a város költségvetését február 20-án, ezért a képviselõ testület második rendes ülését ezen a napon tartotta. Az érdeklõdõk személyesen is figyelemmel kísérhették az eseményeket 14 órától a Városháza dísztermében.

Mielõtt azonban a képviselõk megalkották Szentes 2009. évre vonatkozó költségvetési rendeletét, még az elõzõ évi módosítására került sor, mivel mintegy 15 milliós pótelõirányzat áll a városi oktatási intézmények rendelkezésére, amelyekkel az önkormányzat mûködési forráshiánya csökken. Másrészt a kormány ún. központosított elõirányzatként 13,5 millió forintot bocsát az önkormányzat rendelkezésére a Városi Tûzoltóság költségvetése számára. Az összeget személyi juttatásokra és járulékokra fordíthatják a tûzoltók, – látjuk a dokumentációból.
Szentes város 2009. évi költségvetését a következõ adatok alkotják: A költségvetés bevételét közel 11 milliárd forintban határozták meg, míg a kiadások meghaladják a 12 milliárd forintot. Az 1 milliárd 892 ezer 911 Ft forráshiányból 94 millió forint mûködési forráshiány, a fennmaradó pedig a fejlesztések hitelfinanszírozását jelenti. Ebbõl is látszik, hogy a korábbi évek feszítettsége nem enged, sõt. Nagy vitákat generáltak az ülésen az egyes résztételek. Csupán érdekességként néhány adat, mire lehet számítani:

A város nonprofit kft-ivé alakuló társaságai közül a Könyvtár Nkft. mûködési támogatása meghaladja a 87 millió forintot. A Rádió Nkft. – jelentõs csökkenéssel – most már csak 12 millió forintot használhat fel. Az újonnan létrejött Szentesi Üdülõközpont Nkft. pedig valamivel több mint 25 millió forint támogatásra számíthat. 
A mûködési költségvetés hiányának csökkentése intézkedéseket követel az önkormányzattól, amely egyrészt a lehetséges bevételek maximális beszedésére, valamint azok növelésére összpontosít. De az ésszerû takarékosság és tartalék feltárás mellett a kiadáscsökkentés is mérlegelendõ szempont. A jelentõs kiadást jelentõ pénzügyi döntések a szakbizottság, és a szakmai bizottságok jóváhagyásával kerülhetnek a képviselõ-testület elé. A koncepció kimondja, hogy a mûködési költségeket csökkenteni kell. A költségvetés likviditását a tavaly felvett 1 milliárd forint, euro alapú folyószámla hitelnek biztosítania kell.
A folyamatban lévõ, pályázati forrásokból megvalósuló feladatok között találjuk pl. a Vecseri fok út és parkolóvá   átépítését, a térségi buszöblök, buszvárók  rendszerének kiépítését. Folytatódik az útfelújítási és járda program, valamint a tervben szerepel a hékédi ravatalozó megépítése. 13 olyan projekt várakozik, amelyekhez az önkormányzat még tavaly benyújtotta a pályázatát, de a döntés még nem ismert. Ezeknek az értéke meghaladja a 2,5 milliárd forintot.
De ezen a napon megtárgyalták többek között a város közfoglalkoztatási tervét, és a helyi építési szabályzatot is.

Összeállította: dt.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.