Félév van, jaj!

Az iskolaév fele a napokban záródik, s viszik haza a bizonyítványt a tanulók. Az e-naplókkal talán a szülőt nem érheti nagy csalódás vagy öröm, hiszen ebbe bármikor belenézhet.

Régen ez nem volt ilyen természetes, a jegyek vagy bekerültek az ellenőrzőbe, vagy nem, s jött a nagy csodálkozás.
Sok gyerek kicsit félve megy haza, mert lehetett volna jobb is a félévi bizonyítvány. Őket vigasztalom, s a csalódott szülőket, ez csak egy tájékoztatás a pillanatnyi helyzetről. Év végéig még sokat lehet javítani, de rontani is.
Kedves szülők, ne felejtsék el, Önök is voltak gyerekek, s kaptak bizonyítványt. Próbálják megérteni, elfogadni a gyengébb jegyeket, ne szidják meg nagyon a gyereket, de azért nem is kell megdicsérni, ha nem érdemli meg.
Nagyon fontos, a szülői szeretet maradjon meg, nyugtassák a gyerkőcöt, hisz nagy feszültség ez nekik is. Önértékelésük gyakran kibillen, esetleg osztálytársaik csúfolják a rossz jegy miatt, ne adj’ Isten ki is közösítik.
Ilyenkor nagyon sokat segít a feltétel nélküli szeretet, ami véleményem szerint, minden szülő kötelessége lenne.
A szülők ne segítsenek haragudni a tanárra, elég, ha a gyerek teszi, akinek haragja a következő jó jegy után elszáll.
Stresszes időszak ez, de kellenek az ilyenek is. Gondoljuk át, hol tudnánk a gyereknek okosabban segíteni, megtartva önállóságukat.
Meg kellene tanítani, talán tanulni őket, utána gondolni, egyáltalán tudnak tanulni vagy csak magolni? Az így szerzett tudás könnyen el is száll, s ez nem titok.
A mi gyerekünk marad akkor is, ha csak közepes tanuló, s boldogsága, boldogulása az életben nem ettől függ. Az is lehet, hogy a gyerek észbe kap, és elkezd egyszerűen szorgalmasabban tanulni.
A félévi bizonyítvány, egy tájékoztatás, vegyük mi is annak, s gondoljunk utána, mit kellene másként csinálni a jobb jegy érdekében.
Egyáltalán nem biztos, hogy a korrepetálás vagy esti órák hosszat tartó együtt tanulás a megoldás. Lehetséges a több szabadidőn lét, a közös kikapcsolódás rejti a megoldás kulcsát.
Segítsünk a gyengébben teljesítőnek elfogadásunkkal, s értsük meg, hogy ez most nem sikerült, majd a második félév jobb lesz!
Tudom nem olyan könnyű ez, ha belegondolunk, a mi bizonyítványunka is becsúszott annak idején egy-egy gyengébb jegy.
Megelégedettséget adó félévi bizonyítványt kívánok mindenkinek, és erőt, szorgalmat a következő félévhez!
füredi zsuzsa

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41408 online lapszámunk 2. oldalán.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.