Szentesről Kolozsvárra – Városunk szülöttére emlékeztek

A szentesi születésű Prof. Dr. Purjesz Zsigmond (1846- Bp. 1918) orvos, belgyógyász, a Kolozsvári Belgyógyászati Klinika igazgatója, tanár, tankönyvíró halálának 100. évfordulója alkalmából rendeztek emléknapot Kolozsváron január 26-án, amelyen Szentes Város Önkormányzata képviseletében részt vett Szirbik Imre polgármester, Bocskay István referens és Majtényi András gimnáziumi tanár, Szentes Város Díszpolgára.

Ebből az alkalomból került sor a Városházán január 31-én sajtótájékoztatóra, melynek során Szirbik Imre a következőket mondta el: Nagyon jó érzés volt szentesinek lenni Kolozsváron. Ez a város a magyar kultúra legmeghatározóbb emlékhelyeit őrzi, ápolja és mutatja meg a vendégeinek, amelyekre mi is rácsodálkozhattunk.
Labádi Lajos ny. levéltár- igazgató minden évben elkészíti a város évforduló naptárát, amelyben olvashattunk a Purjesz évfordulóról is. A Spanyolországból hazánkba kerülő egykori zsidó család teljes orvos generációt adott a magyar nemzetnek, Purjesz Zsigmond Kolozsvár díszpolgára, akinek életében elkészítették szobrát, éppen annak a családnak a kiválósága, akik Szentesen telepedtek le. A kolozsvári megemlékezés keretében a szentesi vendégek megkoszorúzták sírját a Házsongárdi temetőben.

A látogatás tapasztalatait összegezve Szirbik Imre kiemelte, a kolozsvári Református Gimnázium és Kollégium, valamint a Horváth Mihály Gimnázium diákjainak együttműködése, barátságának elmélyítése előtt nyílt meg az út. Példaértékű kezdeményezés náluk az Örökség őrzői program, aminek az a lényege – hallhattuk – hogy a diákok felkarolnak egy-egy régi, értékes, már-már az enyészetnek induló épületet, ilyen pl. a Purjesz ház is. Ezzel a kezdeményezéssel a diákok a magyar megmaradást szolgálják. Érdemes volna nálunk is megvalósítani.

Bocskay István az elhangzottakhoz hozzátette: Január másodikán vette fel a kapcsolatot Kolozsvár alpolgármesterével és a főkonzulátussal. Tiszteletre méltó az a segítőkészség, ahogyan Purjesz Zsigmond munkásságát, családjának életét segítettek megismerni a számunkra – mondta.

Szirbik Imre polgármester beszéde a konferencián.

-Megtudtuk, hogy a család Kolozsvár legszebb részén élt, ahol a helyi értelmiséget rendszeresen vendégül látták, de Kodály vagy Bartók is megfordult náluk. 1944-ben az orosz katonák érkezésével, egy szerencsétlenül sikerült vacsora alkalmával azonban Purjesz Zsigmond lánya, férje, és a náluk lévő vendégek, a rájuk szegezett fegyverek által lelték halálukat. Az elhunytak között volt a mostani megemlékezés résztvevője, Gaál György helytörténész rokona is, aki folyamatosan kutatja a család múltját, hagyatékait. A megemlékezésen részt vett Gergely Istvánné Tőkés Erzsébet a Házsongárd Alapítvány elnöke, akinek közreműködésével további jeles síremlékeket nézhettek meg a temetőben.
Az emléknap és emlékkonferencia programja során elhangzott az is, hogy szerencsére, jó eséllyel megmenekül az enyészettől a Purjesz ház, hamarosan felújítják és magán praxisú orvosi rendelő lesz belőle. Azonban az, hogy Szentesen hol állt Purjesz Zsigmond szülőháza, még nem ismeretes.

Prof. Dr. Purjesz Zsigmond életútja:  https://hu.wikipedia.org/wiki/Purjesz_Zsigmond_(orvos,_1846%E2%80%931918)

Dömsödi Teréz
Fotók: D. T. és Bocskay István

A sajtótájékoztatón Bocskay István és Szirbik Imre.

Újságírók egy csoportja.

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.