Egyedül a hit által – Luther reformációja – 1. A kor története

A 14.- 15. század, a sötétnek nevezett középkor vége, a hit elsősorban ekkor a római tanítást jelentette Európában.

A köznép rettenetes tudatlanságban és babonaságban élt ekkor, hiszen csak a gazdagok járhattak iskolába, a misék érthetetlen latin nyelven folytak, az embereknek csak az maradt, amit a szüleik meséltek. Ördögök, boszorkányok, gonosz szellemek voltak az emberek állandó „szellemi” társai, a tőlük való félelmet még olykor a szószékről is szították. Ha dörgött, villámlott a boszorkányok ellen prédikáltak. Éltek a füvek, ráolvasások varázserejébe vetett ősi pogány hiedelmek. A háztartási eszközöket szenteltvízzel hintették meg, ugyanígy az állatokat, földeket „megszentelték”.

Luther bányászcsaládban nőtt fel, ott Szent Annát hívták segítségül a bajban. Apja életben tartotta az állandó félelmet a lidércektől, sátán fiaktól. Egyszer azt mesélte családjának, hogy az egyik társát az aknában ilyen sátáni teremtmények támadták meg, összemarcangolták a hátát és belehalt szenvedéseibe.

Arról nincs tudomásunk, hogy a Luther család olvasott-e valaha könyvet vagy Bibliát, Luther sohasem beszélt erről. Családjában nem becsülték semmire a papokat és szerzeteseket. Ennek egyszerű oka volt: a kor egyházi emberei nem tartották szentnek a cölibátus kötelességét. Nyíltan tartottak szeretőt, bár a közvélemény ezt még megbocsátotta volna, ha az ágyasok nem viselkednek úgy, hogy megbotránkoztatták az embereket.

A papok ebben az időben fontosabbnak tartották a gazdagságot, a vagyont, a könnyű életet, mint a misézést, iskolák, szeretetotthonok fenntartását. Elkezdődött a búcsúcédulák árusítása is.

A szerzetesek sem voltak jobbak: a szolgálatukat kötetlenül értelmezték, részt vettek mulatságokon, ünnepélyeken, vidáman mulattak, ettek – ittak.

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy Martinus doktor az Ágoston rendi szerzetes, úgy döntött, világgá kürtöli, hogy lehet ezt másképpen is.

(Folytatjuk!)

Veres-Ravai Réka
evangélikus lelkész

(Fotó: Luther Márton festett üvegkép)

Egy hozzászólás “Egyedül a hit által – Luther reformációja – 1. A kor története” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Kapcsolódó cikkünk: http://www.varosivisszhang.hu/?p=31365

    http://www.varosivisszhang.hu/?p=31375 2. rész.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.