Zöldség-gyümölcs kertészek elismerései – Október 13-án szakmai nap a DélKerTÉSZ-nél

A Délalföldi Kertészek Zöldség – Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezete az elmúlt negyedévben több rangos rendezvényen mutatkozott be, melynek három újabb szakmai elismerés lett a hozadéka. Október 13-án pedig saját szakmai napjukra hívják a termelőket és az érdeklődőket, hiszen október 24-ével megkezdik tagjaikkal a jövő évi termékértékesítési szerződések kötését. A rendezvényekről, azok tapasztalatairól Ledó Ferenc ügyvezető elnök úr tájékoztatta lapunkat.

-Évről-évre hagyományosan részt veszünk a debreceni Farmer Expón, amelyet augusztus 17-20. között rendeztek az idén. A DélKerTÉSZ közös standon mutatkozott be a FruitVeB szakmaközi szervezettel és az ÉKASZ Észak-Kelet-magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel. A Hortico-Régió 2009 Kft. közreműködésével körözöttel töltött kápia paprikát és dombegyházi dinnyét kóstoltattunk a kiállítás látogatóival. Az első, szakmai napon a zöldség-gyümölcs ágazat munkaerő helyzetével kapcsolatos kérdésekkel foglalkoztunk – elevenítette fel a történteket az elnök úr.

A Farmer Expón két elismerést is szereztek a térség kertészei.

A kiállítás Legszebb Standjáért kapott díjjal, valamint a csomagolt termékekért kiérdemelt Termék Nagydíjjal gazdagodtak ezen a kiállításon, amelyekhez ezúton gratulálunk!
A DélKerTÉSZ által kezdeményezett Magyar Paprika Napja immár hatodik alkalommal valósult meg, ezúttal a fűszerpaprika termesztés témakörében, Mórahalmon, ahol az önkormányzat szervezésében jelentős fóliás és szabadtéri ültetvényen gazdálkodnak a helyiek. A közel háromszáz fős program szakmai előadásai az ágazat aktuális kérdéseivel foglalkoztak, mint pl. az öntözés. A rendezvényen részt vett a Magyar Agrárkamara elnöke, Györffy Balázs, aki e témában tartott értékes tájékoztatót a megjelenteknek. A rendezvény szervezésében közreműködött a DélKerTÉSZ, mint ötletgazda, valamint a FruitVeB szakmaközi szervezet és a Fűszerpaprika Terméktanács is.

Magyar Paprika Napja Mórahalmon.

Szeptember 20. és 24. között zajlott a budapesti vásárvárosban és a Kincsem Parkban az idei OMÉK, a rendezvény nulladik napján a mezőgazdaság egészét érintő szakmai napot tartottak. Ledó Ferenc, és dr. Csikai Miklós, az Árpád Cégcsoport elnöke, előadást tartottak a rendezvényen, ahol a foglalkoztatással, a piacokkal, az ágazat adózását és pályázati tevékenységét érintő aktualitásokkal foglalkoztak.
A kiállítás standját a DélKerTÉSZ, az Árpád Cégcsoport, a FruitVeB és a Hortico-Régió 2009. Kft. állította össze, a kivitelezésben jelentős szerepet vállaltak Gyuricza Kitti és Nagy Zoltán marketingesek.
Ledó Ferenc elmondta, hogy az OMÉK termékdíjára pályáztak, sikeresen. A „Szentesi paprikáért” az elismerő oklevelet és plakettet Kövér László házelnöktől és Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől vehette át.

Az idei OMÉK-on az elismerés átvételekor Kövér László házelnök, Ledó Ferenc ügyvezető elnök és Fazekas Sándor miniszter.

S végezetül, a rendezvények sorában következzék a DélKerTÉSZ szakmai napja, amelyet október 13-án rendeznek a Szarvasi út 3/B. alatti telephelyük régi és új csomagoló, válogató részlegében.
-Ez a rendezvény már évek óta megelőzi az őszi termékértékesítési szerződések megkötését. Az idén is, ahogy már évek óta, október 24-ével kezdődnek a tagi szerződéskötések. Ez a rendezvény szolgálja a korábbi és folyamatban lévő év értékelését, a kísérleti eredmények bemutatását, a délelőtt folyamán előadások, délután kerekasztal megbeszélés formájában a felmerülő gondok, problémák feltárását, orvoslását. Ledó Ferenc hozzátette: az idén is, ahogy tavaly, a több mint négyszáz fő tag 90%-ával szeretnék a szerződéskötést ez év karácsonyáig megvalósítani.

Dömsödi Teréz (Fotók: DélKerTÉSZ)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.