Szentesi népzenészek muzsikáltak a Rotary Világelnöke tiszteletére

Rotary ünnepségekre – köszöntésekre, a szentendrei fúvószenekar muzsikálására, népzenei bemutatókra, új Rotary tagok (Szekszárd) eskütételére is – sor került Szentendrén a Skanzeben július 2-án vasárnap a Rotary Világelnöke látogatása alkalmából.

A skanzen 60 hektárnyi területén a délutáni ünnepélyes 60 db földlabdás facsemete elültetés után 17 órától az étteremben díszvacsorára gyülekezett kb. 300 főnyi magyarországi és külföldi (pl. Ausztria, Románia, Bácska stb.) Rotary Club delegáltja.
Nagy örömükre a rendezvény elnökségi asztalánál foglalt helyet az Ausztráliából érkezett Ian Riseley Rotary világelnök és felesége is, akik a gyülekező alatt szintén érdeklődéssel hallgatták Balla Tibor (Kunszentmárton) a Népművészet Ifjú Mestere, többszörös Arany Páva Nagy-díjas és Vass Lajos Díjas népzenész 30 perces hagyományos szentesi tekerőmuzsikáját (hallgatók, betyár és pásztordalok, új stílusú lassú és friss csárdások).
Az est megnyitó ünnepsége kezdetén Debreczeni-Kis Helga (Szentes) virtuóz citerajátéka szólt bő 10 percben (eleki román népi dallamok, hallgatók, lassú és friss csárdások), ami után a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem 1. tanévet citera és népi hegedűn elvégzett hallgatója, akinek Dömény Krisztián (Szentendre) muzsikus csoporttársával együtt – további bravúros citerajátéka követett a Kárpát-medence különböző tájegységeinek és sokféle táncainak dallamaiból összeállítva. Az egy citerán közösen előadott fergeteges tempójú improvizációkból álló zenélésük után lelkesen tapsolta meg őket a hallgatóság.
A rendezvény további kiemelkedő népzenei produkciója volt a Rotary Club Győrújbarát tárogatón játszó tagjának muzsikálása. Műsorát a Fölszállott a páva kezdetű rabnótával kezdte, verbunk dallammal folytatta, majd reneszánsz fúvós muzsikával zárta.
Elismerés és köszönet a szervezőknek azért, hogy e jeles alkalommal népünk világhírű népzenei kincsei bemutatására is sor kerülhetett.

Hankó Györgyné
néptánc pedagógus
(Fotó: dt.)

Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41319 online lapszámunk 3. oldalán. Saját gépére mentve elolvashatja további cikkeinket is!

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.