Bővült a Települési Értéktár

A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. tv., valamint azok gondozásáról a 114/2013. (IV. 16.) Korm. rendelet értelmében Szentesen is létrejött a Települési Értéktár.

Az első években a szentesi termőtájra jellemző termények, így a szentesi karalábé, kosszarvú paprika, étkezési fehér paprika, fehér fejes káposzta, hónapos retek, a paradicsompaprika vagy a rózsavirágú naspolya került dokumentálásra. 2015-ben, Mód László néprajzkutató javaslataiból, az Értéktár Bizottság – melynek tagjai a képviselő-testület művelődési, ifjúsági és sportbizottsága tagjai – felvette az értéktárba az alábbiakat: „Petrák krónika”, „Széchenyi-liget és épületei”, „Szentesi Református Ekklézsia Históriája I-II”, „Hősök erdeje”, „Kálvária-domb és épített környezete”, „Szentesi Megyeháza”, a „Szentesi Olimpiai tölgy”, „Szentesi Református Nagytemplom és környezete” épített és természeti kincseinket.

2016-ban az értéktár a Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteményével bővült. Ebben az évben pedig a bizottság megtárgyalta és az értéktárba felvette Kovács Ivánné bútorfestő, népi iparművész zsűrizett alkotásait is (képen).
A Települési Értéktár dokumentációját a Városmarketing Csoport őrzi és kezeli. Ily módon az értéktárral kapcsolatban a Szentes Házban tudhatók meg bővebb információk.
– dite –
Fotók: 2014. jan. 11. dite.

(A képekre klikkelve azok felnagyíthatók!)

Egy hozzászólás “Bővült a Települési Értéktár” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41319 online lapszámunkban. Saját gépre mentve elolvashatja további cikkeinket is.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.