Londonba készülhet Szabó Gabriella

A Szentes Városért Közalapítvány keretei között működik már évek óta a Studium Generale tehetséggondozó program, amely a kiváló képességű, érettségi előtt álló diákok főiskolai tanulmányait hivatott előkészíteni, különösen a kémia tudományok, a tudományos kutatások területén.

Idén 26. alkalommal került sor az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre, amelyre 103 pályamunka érkezett. A zsűri 59 hazai és 9 határon túli pályázó pályázatát fogadta el és javasolta kidolgozásra. Ezen a versenyen vett részt a Studium Generale program szentesi pályázója, Szabó Gabriella, a Horváth Mihály Gimnázium tanulója. Pályázatának témája a Baby étel alapanyagok és a batáta nitrátakkumuláció vizsgálata a blue baby szindróma kialakulásának összefüggésében. Felkészítője Prof. Dr. Lantos Ferenc (Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar) egyetemi docens, konzulens.
Szabó Gabriella pályázatának lényege, hogy a blue baby szindróma életmentő kezelésére keressen megoldást. A cél olyan kézi készítésű püré kifejlesztése volt, amely vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségből vagy gyümölcsből készül és alacsony nitrát tartalma miatt előnyös a babák számára. A babák karotin és A vitamin igényét az anyukák gyakran sárgarépa és cékla püré adásával elégítik ki. A cékla nitrát akkumulációra hajlamos gyökérzöldség, ami miatt akár életveszélyes állapotba kerülhetnek a 10 hónapos kor alatti babák.
Gabriella, vizsgálatai alapján, a céklát batátával helyettesítené, mivel alacsony a nitrát, nitrit tartalma, és az íze is kellemes.
Pályázatát a zsűri 3. helyezéssel jutalmazta. Meghívást kapott továbbá Londonba a The London International Youth Science Forumra, amelyen minden évben közel 400 kutató diák a világ 60 országából ad egymásnak randevút, hogy tudományos tapasztalatait kicserélje, ismereteit bővíthesse a találkozó kéthetes időtartama alatt. A fórum helyszíne az Imperial Collage of London.
D.T. 

Egy hozzászólás “Londonba készülhet Szabó Gabriella” bejegyzésre

  1. Dömsödi Teréz:

    Megjelent a http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=41270 online lapszámunkban. Az újság írásai a Mentés funkcióból jeleníthetőek meg, és tetszőleges méretre alakítva olvashatók.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.