Árpádhalmi “disznóságok”…

Immár hatodízben kerül sor Árpádhalmán a nemzetközi falusi disznótoros napra február 11-én. Aki szívesen pillantana bele, vagy élné meg a hagyományos falusias disznóvágás élményét, el szeretné lesni a kolbász- és hurkakészítés fortélyait, itt, a rendezvény adta keretek között megteheti.
A községi önkormányzat és a Gr. Károlyi Ferdinanda Falufejlesztő és Hagyományőrző Egyesület közös szervezésében reggel 7 órától egészen sötétedésig tartanak a programok a Károlyi-Berchtold Kastély udvarán.

A disznóvágás, vagy disznóölés a háznál nevelt sertés hagyományos levágását és a hús feldolgozását jelentette, majd az azt követő ebéd, vacsora a disznótor, ami hazánkban a parasztháztartások egyik legnépszerűbb közösségi eseménye volt. Az árpádhalmi rendezvényre idén is jelentkeztek csapatok a testvértelepüléseikről, a vajdasági Szajánból és a partiumi Árpád és Batar községekből. A rendezvény  jótékony célú, tudtuk meg a község polgármesterétől, Szarka Attilától, így szívesen fogadnak felajánlásokat. A vendégek támogató jegyeket 1500 Ft-ért vásárolhatnak.
Természetesen, ételben, italban nem lesz hiány, egész napos büfé is üzemel. Reggel hagymásvér és sült máj, déltől toroskáposzta, hurka és kolbász, valamint frissensültek fogyaszthatók jó étvággyal.
A rendezvényre jelentkezni, további információkat szerezni a 20 385-2007-es és a 30 334-6870-es telefonszámon lehet. A résztvevőknek jó szórakozást, hasznos kikapcsolódást kívánnak a szervezők.
– dite – (Fotó: archív.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.