A császárok tápláléka: Kínai hernyógomba

A kínai hernyógomba a mintegy 400 tagot számláló cordyceps nemzetség gyógyászati szempontból kiemelt jelentőségű tagja, amely Kína és Tibet 3000 méter tengerszint feletti régióinak hideg, havas és mocsaras területein nő.

A gomba ismerete és használata a tradicionális gyógyászatból került át a hagyományos kínai gyógyászatba. Használata a hagyományos kínai orvoslásban több, mint 1000 évre nyúlik vissza. A Cordyceps -fajok olyan gombák, amelyek elpusztult vagy élő rovarlárvákon, bábokon élősködnek. A gomba gazdaállatai különféle lepkék. Az eddig elvégzett kísérletek során kiderült, hogy a gomba vadon gyűjtött termőteste, a különböző eljárásokkal előállított micéliumok és micélium alapú termékek (folyékony- és fagyasztva szárított kivonatok) egy sor értékes, több szervet és szervrendszert (pl. szív- és érrendszer, máj-, vese-), valamint az egész szervezetet érintő hatással (immunerősítő, tumorellenes hatással) rendelkeznek.
A kínai hernyógomba segíti a szív munkáját, megelőzi a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, mint például a szívelégtelenség. Gyulladáscsökkentő és görcsoldó tulajdonságainak köszönhetően a növény megakadályozza a szívritmuszavar (aritmiák) kialakulását.
Koleszterinszint csökkentő hatású, a káros koleszterint megköti, a védő koleszterin szintet emeli, ezáltal segíthet megelőzni az érelmeszesedést és a szívinfarktust, valamint az agyvérzés által okozott szövődményeket.
A Cordyceps képes növelni az oxigén mennyiségét a tüdőben, bár ez hasznos a sportolók számára, előnyös lehet azok számára is, akik légúti betegségekben, például az asztma vagy a krónikus bronchitisben szenvednek. Azáltal, hogy növeli az oxigénfelvételt, segít megelőzni a légzési nehézségeket.
Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében. A tüdő és emlőrákos betegek, akik nagyobb adag hernyógombát fogyasztottak orvosi ellenőrzés mellett, a tumor méretének csökkenése volt megfigyelhető. A hernyógomba lassítja az áttétek (metasztázis) terjedését mellékhatásoktól mentesen. Antioxidáns hatású, amely segít eltávolítani a szabad gyököket az egész testben.
A Cordyceps közvetlenül stimulálja az immunrendszert, véd a fertőzések (vírusok, baktériumok) ellen. Öregedés gátló hatóanyagai segíthetnek a bőr megfiatalításában, megszüntetik a ráncokat, az un. öregségi foltokat.
Méregteleníti a szervezetet, elsősorban a máj és vese működését javítja. A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint fokozza a vese yangot és élénkíti a tüdőt. Segíthet a térd és ágyéki területek gyengeségénél, impotenciánál, merevedési zavarok esetében.
Csökkenti a vércukorszintet, valamint vérhígító hatású. Ezekben a betegségekben csak tapasztalt természetgyógyász, fitoterapeuta, illetve orvos ellenőrzése mellett alkalmazzuk, mert rendszeres ellenőrzést igényel. A kínai hernyógomba oldja a szorongást és a stresszt.
A hernyógomba fogyasztása nem javasolt: gyermekeknek, állapotos nőknek. A mellékhatások előfordulása nagyon ritka. Gyógyszerekkel történő negatív kölcsönhatást eddig nem tapasztaltak, nagyobb adagok fogyasztása ellenére sem.
‘Dr. Rideg Róbert
természetgyógyász,
fitoterapeuta
Energy szakoktató
e-mail: ridrob@freemail.hu
tel: 06-70-282-0427

Cikkünk – http://ekonyvtar.vksz.hu/?docId=40969 – online újságunk második oldalán is megjelent.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.