Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferencia – Szemben a szemmel…

Mintegy-száz-állatorvos-vett-részt-a-konferencián.Száznál is több állatorvos vett részt október 20-21-én a Kiséri Állatorvosi Rendelő és a Közép-Európai Társállat Szemészeti Társaság által szervezett Nemzetközi Állatorvosi Szemészeti Konferencián. A rangos tudományos eseménynek negyedik alkalommal adott otthont Szentes, és Megyeháza díszterme.

Az ország számos pontjáról, valamint Németországból, Romániából, Szerbiából is érkeztek állatorvosok, hogy a kisállat szemészet mellett a lovak szembetegségei diagnosztizálása és gyógyítása területén bővítsék ismereteiket. A szakma jeles képviselői előadásaik révén hasznos kreditpontokhoz is juttatták kollégáikat. Az első napon a Kiséri Állatorvosi Rendelőben gyakorlati tapasztalatcserére kerülhetett sor, amikor a lézerszemészet eszközeit, az egyes diagnosztikai és műtéti eljárásokat a gyakorlatban is tanulmányozhatták a résztvevők.
Másnap, az előadások szünetében az állatorvosok a szakmát kiszolgáló kiállítókkal találkozhattak. Köztük volt Kriglovics Ferenc, aki laboratóriumi műszerek forgalmazásával foglalkozó céget képviselt. (képen)Érdeklődésemre elmondta, hogy néhány alkalommal járt a rendezvényt szevező dr. Dobos András szentesi rendelőjében, az ottani közvetlen, családias légkör egészen páratlan. A vendégszeretete, a szakma iránti alázata példa értékű.

Kriglovics-Ferenc-a-kiállításon.

Prof. dr. Tóth József (PhD., DSc.) a németországi Karthaus magán állatorvosi klinikájáról érkezett vendégelőadóként Szentesre. Életműve egyedülálló, hiszen nevéhez fűződik a lovak álló helyzetben, bódításos, vezetéses érzéstelenítéssel történő műtéti eljárása. A másik nagyon fontos újítása az immunhátterű szaruhártya-gyulladás implantátummal történő gyógyítása.
– Professzor Úr! Az ilyen jellegű műtétek után mennyi a lábadozási idő?
– Általában egy hét, és a lovak folytatni tudják a versenyzésre felkészülést, versenyzést. A műtét sem rövidebb, sem hosszabbtávon nem befolyásolja hátrányosan a teljesítményüket.
– Klinikájuk lovak ellátására szakosodott, mit jelent ez éves szinten esetszámban?
– Az idén személy szerint már 221 műtétet végeztem, ezek mind szemészeti beavatkozások. Összességében azonban a klinikánkon, éves szinten több mint tízezer ló gyógyítását végezzük. Zöme Németország különböző részeiből érkezik, de több holland és luxemburgi tenyészet is kitüntet bennünket a bizalmával, sőt Moszkvából is hoznak hozzánk kezelésre négylábúakat.
– Mi a véleménye a nap szakmai programjáról?
– Nagyon ritka, hogy vidéki állatorvos vállalkozik szakmai konferencia megszervezésére. Külön öröm számomra, hogy ilyen magas színvonalú programon vehetek részt, nem beszélve a fantasztikus vendéglátásról, a kellemes, családias légkörről. Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy mindennek a részese vagyok immár harmadik napja.

Prof-dr-Tóth-József-előadás-közben.

– Odahaza mi lesz az első teendője?
– Vár a klinika és várnak a beteg patások. A kollégák már beosztották a műtéteimet, bőséges a teendő. Kikérdeznek majd az itteni tapasztalataimról, és ámulni fognak a beszámolóm hallatán.
A fiatal, pályakezdő állatorvos, Haluk Tibor Pest megyéből érkezett a konferenciára. Elmondta, hogy először vesz részt, nagyon tetszenek neki a szemléletes előadások. Mivel a kisállatok betegségeivel foglalkozik a mindennapokban, mint alkalmazott állatorvos, úgy véli, sok hasznos információt sikerült most feleleveníteni a korábban tanultakból annál is inkább, mert szeretné a hozzá forduló paciensek kutyusainak szembetegségeit is minél szakszerűbben ellátni. A konferencia előnyeként értékelte, hogy az egyes szakmai kérdéseket tapasztaltabb kollégákkal át lehet beszélni, így kimondottan hasznosnak találja mindkét nap programját.
Kép és szöveg:
Dömsödi Teréz

Az-állatorvosokat-segítő-szolgáltatások-is-bemutatkoztak-a-rendezvény-idején.

Haluk-Tibor-a-konferencián-szorgalmasan-jegyzetel.

A-résztvevők-egy-csoportja.

A-résztvevők-másik-csoportja.

A-résztvevők-újabb-csoportja.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.