Élet a Szentes Házban – Tovább bővül a hagyaték

Dr. Szécsényi Csergő Judit előadása a Szentes Házban.Június másodikán nyílt meg a Szentes Ház, az eltelt bő négy hónap alatt sokan nézték meg a Bugyi István dr. sebész professzor halálának 35., és a Szentes Város Díszpolgára cím adományozásának 40. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást.

Dr. Szécsényiné Csergő Judit és Dr. Zsoldos Ferenc főorvos a nyolcvanas évek második felében kezdte el a professzor hagyatékának összegyűjtését. A 90-es évek elejétől a gyűjtemény a kórház faházában volt látható. Ma az apróbb tárgyaktól a hajdani kórtermek berendezéseit is számba véve, közel hatszáz darabra tehető a hagyaték, amely a 20-as, 30-as évektől a professzor aktív évei végéig élete, munkássága, a korabeli gyógyító munka dokumentálását szolgálja. A Szentes Ház továbbra is a hagyaték mintegy egynegyed részét mutatja be.
Juditka elmondta, hogy a kiállítás rendezésében sokat segített Németh Viktor idegenforgalmi ügyintéző és Kotymánné Zsoldos Zsófia, aki – édesapja után – társa a hagyaték gondozásában.

Dr. Bugyi István emlékkiállítása.

– Szerdánként 15 órától itt a Szentes Házban beszélek az érdeklődőknek a kórházunk múltjáról, Bugyi professzor úr családi és emberi hagyatékáról. Ezek az alkalmak szolgálják az emlékezést, kötetlen beszélgetés formájában a hajdani történések felidézését. A találkozókat augusztusban kezdtük, azóta bizonyságot nyert, hogy minden találkozás egyedi – mondta.
– Szívesen jönnek a volt kórházi dolgozók, nem rég járt itt a Boros Sámuel Szakközépiskola egyik osztálya, érdeklődnek a Bugyi tanítványok, köztük Dr. Tóth Csaba urológus prof. Debrecenből. A látogatók Dr. Dragon Károly filmjét is megnézik a professzorról. Fellapozható Dr. Bugyi István 1939-ben megjelent könyve, amely „A sebészorvos„ címet kapta. Beleolvashatnak továbbá az 1960-61-ben elkészült fő műve, a „Gyakorlati sebészet I – II kötetébe is.
– Időközben bővül a hagyaték, kerülnek elő újabb dokumentumok, adatok?
– A régi kórházi dolgozók emlékeiből személy szerint én is sokat tanulok. Felvetődtek továbbá a professzor idős koráról, az ezekben az időkben őt ért megpróbáltatásokról még feltárásra váró adatok is. Többen erősítették meg továbbá azt a tényt, hogy Bugyi professzor a zsidóüldözés éveiben mentette az üldözött orvosokat, megélhetést biztosított a számukra. Rendkívül humánus ember volt, akin tudott, mindig segített.
A kiállítás népszerűsítéséből az Együtt Szentesért Egyesület tagjai is kiveszik részüket. Aki még esetleg nem láthatta, ne mulassza el megnézni a kiállítást a Szentes Házban, s ha a városba vendégeik érkeznek, mutassák meg nekik is helytörténetünk e fontos szeletét.

Dömsödi Teréz
Fotó: Németh Viktor

A cikk a Pálmások Szövetsége megbízásából készült.
LEGYEN A PÁLMA MINDENKIÉ!

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.