Mi is az a letelepedési kötvény?

illusztracio1Az utóbbi időben, a médiában egymásnak ellentmondó értelmezések kerültek napvilágra, hogy mi is az ún. letelepedési kötvénynek nevezett lehetőség. Nem árt tehát tisztázni röviden, a lényeget kiragadva, mely föltételrendszernek kell megfelelnie annak a személynek, aki ezzel a lehetőséggel kíván élni.

Magyarországon történő letelepedés céljából nemzeti letelepedési engedélyt az a harmadik országbeli állampolgár kaphat, akinek beutazásához és tartózkodásához – magyarországi befektetéseire tekintettel – nemzetgazdasági érdek fűződik. Azok a személyek, akik letelepedési engedély iránti kérelmet nyújtanak be, az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:
Igazolniuk kell, hogy a többségi tulajdonukban álló gazdasági társaság legalább 300 ezer euró össznévértékben rendelkezik legalább ötéves futamidejű értékpapírral, s ezen felül tartózkodási engedélye kiadásától számított 45 napon belül a kérelmező legalább 300 ezer euró össznévértékben államkötvényt jegyez.
Feltétel még, hogy érvényes úti okmánnyal rendelkezzen a kérelmező, Magyarország nemzetbiztonságát nem veszélyezteti, lakhatását igazolja, nyilatkozik arról, hogy a vele letelepedő családtagjait eltartja. A kérelmezőnek büntetlen előéletűnek kell lennie. A kérelmező biometrikus adatait (ujjlenyomat, fényképp) az arra jogosult hatóság rögzíti.
Tehát hamisak azok az állítások, mely szerint a fentiekben rögzített lehetőség migránsvásárlást jelentene. Ha valaki józanésszel gondolkodik, könnyen beláthatja, hogy a letelepedni kívánó személynek 200 millió forint tőkeerővel kell rendelkeznie. Ilyen összegű tőkeerővel a magyar határnál várakozó, és bejönni kívánó migránsok kizárt, hogy rendelkeznének. Azok a tőkeerős harmadik országbeli polgárok, akik ezzel a lehetőséggel élnek, ők törvényes keretek között kívánnak gazdasági tevékenységet folytatni, és adójukat a Magyar Állam költségvetésébe befizetni, és nem elhanyagolható szempont, hogy munkahelyet is kívánnak teremteni. Akik tehát komoly szándékkal jönnek Magyarországra és megfelelnek az előírásoknak, azoknak Szent István országában helyük lehet.

Dr. Dóczi Margit

 

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.