Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás – Csongrád megyei résztvevőkkel

a-megjelenesre-is-igen-sokat-adtak-nem-csak-a-tartalomraA Belügyminisztérium az első kiállítás sikere után az idei évben is megrendezte a közfoglalkoztatást népszerűsítő rendezvényét, a II. Országos Közfoglalkoztatási Kiállítást Budapesten. A rendezvényen, amelynek szeptember 22-23. között a városligeti Vajdahunyad vára adott otthont, Csongrád megye is jelen volt, négy kiállítóval.

A kétnapos esemény célja az volt, hogy a nagyközönség is megismerhesse mindazokat az értékeket, amelyek a közfoglalkoztatás 2010. évi bevezetése óta létre jöttek az ország számos településén. A közfoglalkoztatási programok helyben támogatják a természeti és épített környezet védelmét, a sajátosságokra épülő termelő tevékenységek segítik az ország elmaradott térségeinek felzárkóztatását, az előállított termények és feldolgozott élelmiszerek hozzájárulnak a közétkeztetés minőségének javításához, az önellátó, önfenntartó települési modell kialakításához.

Az idei rendezvényen 130 kiállító mutatta be közfoglalkoztatási eredményeit, lehetőséget biztosítva a helyi ételek kóstolására, megvásárlására. Csongrád megyét négy program képviselte.
A Székkutas Község Önkormányzatánál évek óta működő mezőgazdasági programban 26 közfoglalkoztatott állít elő késztermékeket (cirokseprűk, fűszerpaprika, kamilla gyógytea filterek, száraztészta) amelyeket betegek, idősek, nagycsaládosok és a közfoglalkoztatottak között osztanak szét, támogatásként. A kiállításon őrölt fűszerpaprikával, illatpárnával, fűszer párnácskával, fűszerecettel és olajjal, továbbá kézzel készített seprűvel mutatkoztak be.

Székkutas a kiállításon.

Szentes Város Hajléktalan Segítő Központja közfoglalkoztatotti programja 2015 márciusában indult 12 fővel.  Közülük 4 fő lát el parkfenntartási feladatot, 4 fő foglalkozik rongyszőnyeg-készítéssel, 3 fő kerámiatárgyakat gyárt – a munkát egy csoportvezető irányítja. Budapesten az általuk készített kerámia háztáblákat, rongyszőnyegeket, valamint mezőgazdasági termékeket állítottak ki.

Szentesi hajléktalanok által készített termékek a kiállításon.

Kövegy Község Önkormányzata 8 fő foglakoztatásával textilipari termékek széles skáláját állítja elő közmunkaprogramban. A termékek egy részét a település intézményeiben (önkormányzat, könyvtár, e-Magyarországpont, szálláshely) hasznosítják, a többit pedig helyben, valamint a Makói portékatárban, és a környező piacokon értékesítik. A kiállításon szőnyegekkel, táskákkal, gyermek- és női ruházattal, díszpárnákkal, kötényekkel, textíliából készült ajándéktárgyakkal színesítették a termékek körét.

Közösen, csoportosan.

Ásotthalom Nagyközségi Önkormányzata programjában mezőgazdasági terményeket állítanak elő: burgonya, batáta, cékla, sütőtök, tavaszi káposzta, tavaszi kínai kel terem a 30 fő mezőgazdasági közfoglalkoztatott által megművelt 6 hektár területen. Az előző évben nyúltenyésztésbe kezdtek, az ágazatban 10 főt foglalkoztatnak. Ásotthalom batátával, nyúllal, burgonyával, céklával, kápia paprikával képviseltette magát, valamint megyénket a kiállításon.

Az ásotthalmi földek terményei.

A kiállítás mindkét napját kulturális programok színesítették – a Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével. A fellépők között bemutatkoztak az ország különböző tájegységeinek táncegyüttesei, énekes előadói, amatőr színházi társulatai, népmese-mondói. Közöttük is van  Csongrád megyei: a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium Népzenei Kamaraműhelye is szórakoztatta a vásárlátogatókat, de emellett mindkét napon ingyenes filmvetítés, kézműves foglalkozások, valamint gyermekjátékok várták az érdeklődőket. A kiállítók közül került ki a „Legszebb stand” díj birtokosa, amelyről a látogatók szavazatai dönthettek.

A zöldség legjava.

A kiállítást szeptember 22-én 10.00 órakor Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára nyitotta meg. 23-án, 18.00 órakor pedig dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár zárta be.

Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott is jelen volt a kiállítás nyitónapján, és nem csak a Csongrád megyét képviselő települések standjait látogatta meg, hanem az egész kiállítást bejárva elmondta: „ Öröm látni, hogy milyen igényességgel készültek a települések a bemutatkozásra. Feltűnő, hogy a közfoglalkoztatásból származó termékekre ma már egyre inkább jellemző a piacképes megjelenés, a dekoratív csomagolás. Ez helyes is, hiszen a jövő az, hogy a már meglévő technológiával előállított, kiváló minőségű helyi termékek egyre nagyobb teret hódítsanak a kereskedelemben.” Hozzátette, a saját megyénk produktumaira is méltán lehetünk büszkék, ezért a Csongrád Megyei Kormányhivatal idén is megrendezi a közfoglalkoztatásban előállított termékekre épülő, hagyományos Adventi vásárát november 23-án, a Rákóczi téri épületben.

Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata

A programja invitálás.

Ékszerek, kézimunkák.

Igényes csomagolású kézműves termékek.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.