(7.) Közeledik a húsvéti ünnep – Sült sonka, kóstolta már?

Ebből lehet a kiváló sült sonka.Ez alkalommal a bõrös malachús elkészítéséhez adunk ötleteket annál is inkább, mivel a húsvéti elõkészületekhez is hozzá tudunk járulni.

A Brillir Kft. Derekegyházi Húsvágó és Feldolgozó Üzeme mintaboltjaiban rendszeresen kaphatók bõrös malac sonkák, karaj vagy a nyers császár. Szûcs Antal (képen) hentes mester segítségével most arra vállalkozunk, hogy néhány kedvezõ tippet adjunk ezen húsféleségek felhasználásához.
– A bõrös malachús sokak által kedvelt pörköltek, vagy bableves, gulyás alapanyagaként. A bõrös malac sonkájából pl. húsvétra sült sonkát készíthetünk. Most még van arra idõ, hogy a megfelelõ fûszerezéssel a húsunk, lehûtve beérjen, és idõben elkészíthessük. Ugyanolyan fenséges étel az ünnepi asztalon, mint a hagyományos húsvéti füstölt sonka, azonban, akinek érzékeny a gyomra a nehéz ételekre, inkább a sült változatot válaszsza. Sokkal könnyebb, egészségesebb, és ráadásul finom is – tudtuk meg.
– A bõrös sertés szalonna vékonyabb, általában húsosabb is, így remek sült császár szalonna vagy oldalas készíthetõ belõle. Az ínyencek a nyers császár töltött változatát is sütik. Veszélye, hogy könynyen leragad sütés közben a bõrös felület, ám megelõzhetjük ezt a problémát – tette hozzá a szakember. – Ha rendelkezünk boltban kapható speciális ráccsal, akkor használjuk. Ám ha nincs, hurkapálcákra helyezve a bõrös húst, kiváló sültet kapunk. Különösen, ha 1 deci sörrel meglocsoltuk sütés közben. Ettõl elõnyös az íze, és a sült bõr finom, omlós, ropogós lesz tõle – hallhattuk. A kolbásszal töltött bõrös karaj is remek vendégváró fõétel. Érdemes kipróbálni!
Továbbra se feledkezzenek el róla, a húsáru elõrendelés a családi programok sikerének záloga! Ha szívvel, lélekkel, kapkodás nélkül, kényelmesen sütünk, fõzünk, mindenki elégedett lesz, és nem merülünk ki a nap végére. Mindig legyen a jelszó: beszerezni idõben!
Kép és szöveg: dt. x.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.