Szentesi lábteniszesek Európa legjobbjai között

A magyar válogatott. A szentesiek a hátsó sorban jobbról harmadik, negyedikként láthatók.November 18-22-i idõpontban a romániai Targoviste adott otthont a FIFTA Lábtenisz Európa-bajnokságnak. A hangulatos kis városban több száz lábteniszes gyûlt össze Európa 18 országából. Szentesrõl Lakics Balázs és Szabó László került be a válogatottba, és így az induló keretbe. Párosban és hármasban is 16-os tábláról indultak a szentesi fiatalok.

A hármas kategóriában Halmágyi Zoltán volt a csapattársuk. A magyar csapatok pár év lemaradással kezdték a hármas kategória játékot gyakorolni a román, cseh, szlovák, horvát csapatokhoz képest. A rengeteg edzésnek, és sok felkészülési versenynek köszönhetõen viszont már ebben a kategóriában is kezdenek felzárkózni a magyar versenyzõk az élbolyhoz.
Lakicsék a csoportból továbbjutva egy macedón, moldáv, spanyol trió mellé kerültek. A magyarok mindhárom csapatot 2:0 gyõzelemmel búcsúztatták a versenytõl. A következõ ellenfél a rutinosnak számító Szlovákia csapata volt. A védekezésben és a feladásokban remekelõ Lakics jól felívelt labdáit Szabó nagy pontossággal rúgta az ellenfél térfelére. A szlovákok csak idõnként találtak magukra, így a magyar csapat szoros mérkõzésen, három szettben gyõzni tudott. A döntõben az Európa bajnok román csapat várta a fiúkat. Itt a magyar csapat remek mérkõzésen bár, de vereséget szenvedett a döntõben.
A páros kategóriában szintén 4 db négyes csoportból indultak a csoportmérkõzések. A Lakics-Szabó páros a szlovák, moldáv, és ciprusi csapatokkal került össze. A csoportmeccsek mindegyikét 2:0 szett gyõzelemmel abszolválták a szentesi lábteniszesek. Az ezt követõ horvátok elleni mérkõzés komoly izgalmakat hozott. Az elsõ aránylag sima nyert szettet követõen a második szettben a horvátok 6:3-ra vittek a Lakicsékkal szemben. Egy jókor jött idõkérést követõen (Oláh Tamás edzõ idõkérésével) Szabó szinte hihetetlen javulást mutatva, minden labdát elemi erõvel, és mértani pontossággal bombázott a horvátok térfelére. Egy 8:7-es fordítást követõen 12:10-re elhozták a második szettet is, így a szentesiek bekerültek a döntõbe!
Tapintható volt a feszültség a csapatok között, hiszen a tét óriási lett. Bár sok magyar szurkoló volt a helyszínen, a közel kétezer román szurkoló hangját nehéz volt elnyomni. A román csapatban volt a háromszoros világbajnok, és négyszeres Európa- bajnok Florin Purice is. A játékos zseni végig hibátlan játékot mutatott a bajnokság alatt, és láthatóan a döntõre sem romlott a teljesítménye. Kettõ szoros szettben legyõzték a feltörekvõ magyar fiúkat, akik ezzel megszerezték az idei Európa-bajnokság második ezüst érmét!
Szentes város ismét világversenyrõl hozott érmekkel lett gazdagabb. A szentesi lábtenisz sport töretlenül fejlõdik, és kerül egyre inkább a sport centrumába. Az idei Magyar bajnokság is Szentesen került megrendezésre, és remélhetõleg jövõre is Szentes adhat majd otthont az OB-nak. Bertók Róbert kezdeményezésére jövõre várhatóan Szentes lesz a központja a lábtenisz válogatott edzõtáborozásának!
V. V.

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.