Rekord évre számít a DÉLKERTÉSZ

A látogatók kedvelt standja volt az idei is.A Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete kedvezõ tapasztalatokkal tért haza az idei OMÉK-ról, sikerrel vettek részt a Magyar Paprika Napja eseményeinek szervezésében és mindennek hátterében a termelõk oldaláról is szép eredményekkel fejezõdik be az év. Ledó Ferenc elnök-ügyvezetõ osztja meg velünk a részleteket.

– Szeptember 23. és 27. között közösen három cég, rajtunk kívül az Árpád Agrár Zrt. és a Hortico-Régió 2009 Kft. állítottunk standot az idei OMÉK-on. A kiállítás inkább a gasztronómia, a kistermelõ gazdaságok és kézmûvesség irányába mozdult el, de azért számos hozzánk hasonló nagyobb vállalkozás is jelen volt. A nagy érdeklõdés irányunkban is több szakmai, piaci megkeresést jelentett, kapcsolódtunk a kísérõ rendezvényekhez is – mondta, majd így folytatta:
– Elõadást tarthattam a Parlament Mezõgazdasági Bizottsága ülésén a zöldség-gyümölcs ágazat helyzetérõl, a FruitVeB elnökeként pedig a bankokkal közös egyeztetésen, ahol a pályázati ciklusban várható együttmûködések lehetõségeit tártuk fel.

Lám, ilyen sikere volt a szentesi zöldségeknek az idei OMÉK-on.

– A Magyar Paprika Napja milyen új tapasztalatokat hozott?
– A szervezésbõl azért most is kivettük a részünket, bár Kiskunfélegyháza adott otthont az idei rendezvénynek augusztus 28-án. Közel 350 fõ vett részt a szakmai programokon, a gyakorlati bemutatókra Kiskunmajsán került sor. Jövõre Kecskemét lesz a helyszín, a zöldség-gyümölcs feldolgozás kap nagyobb hangsúlyt a programok során.
– A 2020-ig terjedõ uniós pályázati ciklusban kiemelt szerephez juthat az ágazat, mit lehet ebbõl most érzékelni?
– A FruitVeB által létrehozott munkabizottságban két képviselõnk vesz részt az egyeztetésekben. Már szinte teljesen tisztázottak a szakmai kérdések. A pályázatok kiírása decemberre várható. A zöldséghajtatás, a geotermikus energia hasznosítása kiemelt szerephez jut, s ez minket is érint. Csongrád és Bács-Kiskun megye déli része 35-40 milliárd forint körüli támogatást remél 50%-os támogatási intenzitás mellett. Továbbá ültetvénytelepítésre, öntözéssel, mintegy 25 milliárd forintból lehetne további közel 5000 hektár új ültetvényt telepíteni.

Minden, ami szentesi zöldség, szemet gyönyörködtető látvány.

Ledó Ferenc arról is szólt, hogy kiemelt pályázati prioritás az élelmiszer feldolgozás is a pályázati idõszakban. A teljes 200 milliárdos keretbõl azonban még nem tudni pontosan, mennyi juthat a kertészeti termények feldolgozására.
– Az idõjárás viszontagságai ellenére milyen évre számítanak, hogyan teljesülnek az elõzetes tervek?
– A DélKerTÉSZ rekord évre számít az árbevétel tekintetében. A hajtatott zöldségféléknél a nagy meleg ugyan 2-3%-kal visszavetette a növekedést, de 200 millió forinttal több lett az értékesítés az eladási árak stabilitása miatt – válaszolta.

Talán nem lesz gond az utánpótlással. Termelő palánták a zöldségpalánták között.

– Az ipari növények termesztését az idén mintegy 1000 hektáron folytattuk, így 600 millió forint körüli árbevétel többletre számítunk. Összességében a zöldség-gyümölcs forgalom árbevétele 6,2 milliárd forint körüli lesz, hozzá adva az input anyag forgalmat, megközelítheti a 8 milliárd forintot. Azonban mindez a kiegyensúlyozott piaci tényezõk és a kimagasló minõségû termények nélkül nem teljesülhetett volna.

Dömsödi Teréz
(Fotók: DélKerTÉSZ)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.