Mindennapi táplálkozásunk

November havi illusztráció.Kakaós csiga vagy egy finom croissant reggelire, tízóraira, ebédre egy pizza vagy egy jó rántott hús, uzsonnára nassolás, majd jön a kiadós vacsora és a tévé elõtti édesség és sósság tenger. Jobb esetben napi háromszor eszünk, roszszabb esetben reggeli nélkül indul a nap, majd egész nap szinte csak csipegetünk és este tömjük meg az egész nap kiéheztetett gyomrunkat.

Ezek a táplálkozási mintázatok egyenes utat jelentenek az elhízáshoz valamint az ebbõl fakadó betegségekhez. Ahogy az elõbbi sorokból is leszûrhette az olvasó, a “mai” táplálkozással alapvetõen az a baj, hogy sok finomított szénhidrátot és transzzsírt eszünk, és azokat is rendszertelenül.
A helyes és kiegyensúlyozott étkezés hozzájárulhat egészségünk, erõnk és jó közérzetünk megõrzéséhez, így érdemes kiemelten figyelnünk rá. Azonban a rohanó hétköznapokban ez sokunknak korántsem ilyen egyszerû. Korunk táplálkozása és technikai fejlettsége olyan pontra jutott, ahol az egészséges táplálkozás háttérbe szorul.
18-21 éves korában az emberi szervezet sokkal jobban tolerálja az ilyen életmódot, azonban a 30-as évekhez közelítve megbosszulja önmagát, így nehezebb a plusz kilókat ledolgozni, de az egészség nem csak az esztétikum szempontjából fontos.
Ha idõben változtatunk, nagyban megnövelhetjük az egészségben eltöltött éveink számát.

Étkezzen egészségesen és válassza a minőséget

Elsõ lépésként fontos arra figyelnünk, hogy táplálékunk tápértéke legyen a megfelelõ a kalória érték helyett. Ezt a legkönnyebben úgy tudjuk megoldani, hogy saját magunk készítjük ételeink nagy részét, hiszen így követni tudjuk, hogy milyen összetevõkbõl áll az ennivalónk. Többen ezen sorok olvasása közben elgondolkodhatnak azon, hogy “nekem erre nincs idõm és pénzem sem”. Ha hétvégenként elõkészülünk és megtervezzük étrendünket, idõt és pénzt is megspórolhatunk, hiszen ha elõre tudjuk a heti menüt, nem veszünk meg más felesleges dolgot, csak az épp aktuális fogáshoz szükséges hozzávalókat.
A második legfontosabb elv a mértékletesség és az arányosság. Egy egészséges ember számára egy étel sem tiltólistás, mindenbõl fogyaszthat mértéktartóan. Szervezetünknek számtalan vitaminra, nyomelemre, ásványi anyagra és rostanyagra van szüksége a zavartalan mûködéshez. Ha épp nem tudjuk, hogy mibõl mennyit ehetünk, hívjuk segítségül a kezeinket. Szénhidrátok, keményítõ tartalmú élelmiszerek, mint például a rizs, krumpli, tészta és gyümölcsök esetében hölgyeknél és túlsúly esetén 1 ökölnyi, uraknál 2 ökölnyi mennyiség fogyasztható, gyümölcsbõl pedig 1 ökölnyi mindkét nem esetében. Húsokból is jó iránymutató a kezünk. Húst válasszunk akkorát, mint a tenyerünk és olyan vastagot, mint a kisujjunk. Zöldségfélékbõl igen bõségesen juthat tányérunkra, ugyanis annyit kellene elfogyasztanunk, amennyi elférne a két nyitott markunkban. Végül következnek a zsiradékok, amelyekbõl annyit vihetnénk be szervezetünkbe, mint a hüvelykujjunk hegye.
Akkor nevezhetjük egészségesnek és rendszeresnek a táplálkozásunkat, ha az naponta legalább 3 fõ és 2 kisétkezésbõl áll, valamint összetevõi rostban, tápanyagban gazdagok és megfelelõ mennyiségû folyadékfogyasztás is társul hozzá. Ha a szervezetünk megkapja a számára megfelelõ minõségû és mennyiségû tápanyagot, nem kell tartalékolnia, és mozgással társulva még súlyvesztést is elérhetünk. Azonban ha étkezéseink nem rendszeresek, elégtelen mennyiségûek és minõségûek, szervezetünk a kevésbõl fog raktározni, melynek a hízás lehet a következménye. Ezek alapján tehát talán most már érthetõ, hogy miért nem vezet célra a koplaló életmód. Kerüljük a szigorú, csak egy-egy ételre koncentráló diétákat. A helyes étrendhez a zsír, szénhidrát és fehérje is hozzátartozik.
Korábban is említésre került, de külön is ki kell térni a megfelelõ folyadékbevitelre, amelybõl ha nem viszünk be eleget a szervezetünkbe, számos probléma forrása lehet. A legmegfelelõbb folyadék testünk számára a szénsavmentes ásványvíz, 2-3 liter az ajánlott mennyiség, azonban a folyadékpótlásra számos más alternatíva is rendelkezésre áll. Ne feledkezzünk meg a frissen facsart gyümölcs és zöldséglevekrõl, valamint a gyógyteák sokaságáról.
infoblokk_kedv_final_CMYK_ ESZA.Javaslom tehát a kedves olvasóknak, hogy tartsanak egy próbanapot, amikor ötször étkeznek egy nap, és minimum 2 liter vizet elfogyasztanak a nap folyamán.
Amennyiben táplálkozással kapcsolatos kérdései lennének, keressék bátran ingyenesen elérhetõ dieteti-kusunkat, Kovács Zsoltné Mariannt. Idõpont egyeztetés céljából hívják a 30/83-32-188-as telefonszámon, vagy írjanak neki a mariann6565@freemail.hu e-mail címre.

Czakó-Kádár Viktória

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.