75 éves a szentesi póló “pápa”

Dr. Tóth Gyula a köszöntés pillanatában.Szinte szenzáció számba ment anno, hogy a magyar vízilabda válogatottban is megfordult (gólkirály) játékos, a csak szentesiekbõl álló Sz. VÍZMÛ csapatába igazolt. A ligeti strand régi 50-es medencéjénél, mint sokan mások, mi utánpótlás korú játékosok is, kíváncsian figyeltük, “lestük” ki az új pólós. Dr. Tóth Gyula 1973-ban, Dr. Rébeli Sz. József (edzõ) invitálásának eleget téve költözött Szentesre a Bp. Honvédból, mivel a vízilabda mellett állatorvosként is szeretett volna dolgozni.

Gyula bá’ helyesen döntött, ezt idõvel a kollégák elismerése, és az állattartók megbecsülése is igazolta. Tehetségével bebizonyította, hogy személyében egy korszakos egyéniség került a szentesi póló körforgásába, aki késõbb edzõként teljesedett ki igazán. Sok alkalommal vezette csúcsra csapatait Dr. Tóth Gyula, az általa elért sikerek, eredmények önmagukért beszélnek, azokat hely hiányában nem lehet felsorolni, de mindenképpen ki kell emelni a nõi válogatott szövetségi kapitányaként elért világbajnoki címet, vagy az Univerziádén nyert bronzérmét. Klubedzõként BEK-et, illetve 10 alkalommal magyar bajnokságot is nyert a Hungerit nõi csapatával. A szentesi férfiakkal is kiugró sikereket tudott elérni, ekként a Magyar N. Kupát elhódította a Szentesi VÍZMÛ-vel, velük a K.E.K. döntõjéig menetelt, vagy pl. a bajnoki ezüstérmet is megszerezte, stb… Külföldre többször is hívták edzõsködni, de Õ csak szeretett városában akart élni és dolgozni.
Családja is “él-hal” a pólóért, Noémi lánya személyében a magyar vízilabda sportág egyetlen nõi olimpiai bajnokát köszönthetjük (olasz színekben). A másik lánya pedig többek között világbajnok lett. Fia a Szentesi VK. utánpótlás leány csapatainál edzõ, imádott unokái korosztályos válogatott játékosok. A vízilabda berkekben a “szentesi póló pápaként” emlegetett Gyula bá’ vitalitása lenyûgözõ, jelenleg szakmai vezetõ a klubnál.
Nagyon hálás feleségének, akinek az önfeláldozó hozzáállása, segítsége nélkül páratlan pályafutását nem érhette volna el.
Dr. Tóth Gyula több elismerésben is részesült, a Kormány mesteredzõi – állatorvosi kiemelkedõ munkásságát a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerte el!
Kedves Gyula, a vízi-labdások nagy családja nevében boldog születésnapot, jó egészséget és hosszú életet kívánunk!
Dr. Dömsödi József
(Fotó: Kárpáti Lajos)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.