Az európai öröklést érintő rendeletről

paragrafusOlvasói kérdés: Évek óta külföldön dolgozom, nemrég meg is kaptam az állampolgárságot, s most már kettõs állampolgár vagyok. Sajnos Magyarországon meghalt az egyik családtagom s mivel hallottam, hogy új európai öröklési szabály lett bevezetve, kérdezem, mire számíthatok a hagyatéki ügyben?

Ügyvédi válasz: Az európai öröklési rendelet az egységes joghatósági, stb. szabályok útján, (amely 2015. 08. 17-tõl hatályos) most már jelentõs mértékben megkönnyíti a hagya-téki eljárást. Dánia, Írország és az Egyesült Királyság területén kívül, az öszszes EU tagállamban alkalmazható ezen, a határokon átnyúló öröklési “ügyintézés”.
A rendelet alkalmazásáig az örökösök arra kényszerültek, hogy minden olyan tagállamban, ahol az örökhagyó után hagyatéki vagyon maradt, külön eljárást kezdeményezzenek az örökséghez való hozzájutás érdekében. Ezek az eljárások sokszor nagyon hosszadalmasak és költségesek voltak. Mostantól azonban elegendõ lesz egyetlen tagállamban lefolytatni a hagyatéki eljárást, függetlenül attól, hogy hány országban maradt az örökös után hagyatéki vagyon.
Az új EU hagyatéki eljárás eredményeként hozott határozat, az eljáró hatóság által (egy egységes uniós formanyomtatványon) kiállított, ún. európai öröklési bizonyítvánnyal igazolható, amely birtokában az örökösök újabb külföldi hagyatéki eljárás nélkül juthatnak hozzá, más tagállamban fellelhetõ hagyatéki vagyonukhoz. Miután az új örökségi rendelet fõ kapcsolóelve az örökhagyó halálakor fennállott szokásos tartózkodási helye, (tekintet nélkül az állampolgárságra) így a hagyatéki ügyintézést lefolytató hatóság a legtöbb esetben, a saját államának öröklési jogát alkalmazhatja.
A magyar örökösödési eljárás – igaz nem írta, melyik tagállamban él a tisztelt kérdezõ, s ki után örököl -, az Ön számára kedvezõ lesz, mivel egyenes ágú öröklés esetén az illetékmentes, így ingyenesen örököl, függetlenül attól, hogy melyik (a 3 ország kivétel) EU tagállamban van még hagyaték.
Az öröklés elõre tervezhetõsége érdekében ugyanakkor a rendelet lehetõséget biztosít a jogválasztásra is, vagyis az örökhagyó az öröklésre az egyébként irányadó jog helyett immár az állampolgársága szerinti jogot is választhatja.
Kérdését köszönöm.
Tisztelettel:
Dr. Dömsödi József ügyvéd

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.