3. Újabb tippek a Brillir Kft-től – Legyen sütnivalónk!

Balról a második kerítés oldalasból.Sorozatunk lényege, hogy a háziasszonyok minél tudatosabban használják fel a sertéshúsokat a konyhában. Új ötleteket meríthessenek a napi vagy az ünnepi ételek elkészítéséhez. Lássuk, mi-mindent tanulhatunk most…

A Brillir Kft. Derekegyházi Húsvágó- és Feldolgozó Üzemébõl minden nap friss húsok érkeznek a környezõ boltokba és mintaboltokba. Szûcs Antal a Rákóczi utcai piac melletti húsboltban szolgálja ki minden nap a vásárlókat, ebben a hónapban pedig a sütni való húsokról oszt meg önökkel hasznos információkat.
– Sülthúsnak a tarja (csontos, vagy csont nélküli), az oldalas, a csülök (akár elvágva), a bõrös malac, bõrös oldalas a legkiválóbb – mondta.
– A tarja finomabb, ha csonttal együtt sül. Igaz ez a csülök estében is. A felsõ csontos végét le szoktam vágni, az is értékes pl. bablevesbe. Ezek a csontos vastag húsok hosszú, 24-36 órai pácolást igényelnek, ám a végeredmény önmagáért beszél. A pácoláshoz szükséges fûszersók üzletünkben is kaphatók. Akinek van, használjon páctût, hogy könnyebben elérje a fûszer a vastag hús belsejét.
– Mit kell tudnunk a bõrös húsokról?
– A mai sertések izompólyái között nincs annyi zsírszövet, mint a hajdani, szabadtartású jószágoknak volt. Így a húsuk szárazabb. Az elõfûszerezésnek, pácolásnak komoly jelentõsége van ezen húsok esetében is. Én javaslom a sütéshez pl. Pataki tál használatát. A tálat használat elõtt legalább fél órára áztassuk hidegvízbe úgy, hogy a víz teljesen ellepje, majd csurgassuk ki. Fontos, hogy a cserépedény felvesz annyi vizet az áztatás során, ami szükséges az ételünk elkészítéséhez. A húst elõbb az edényben 2 órán át pároljuk, semmilyen zsiradékot nem kell adnunk hozzá. Majd megfordítjuk és újabb 1 órán át hagyjuk sülni. Az utolsó 40 perc megkezdése elõtt 1 deci Kõbányai sörrel meglocsoljuk, és készre sütjük. Tepsiben rövidebb idõ alatt elkészül a sültünk, alufóliával lefedve süssük. Az ízélmény azonban eltérõ. Megéri az idõráfordítás!
Szûcs Antal elmondta, hogy az oldalasból kerítés formát is lehet csinálni (képen) és a hús közepét vegyes zöldségekkel megrakni. Ez esetben a megpuhult, ízletes zöldség adja a köretet a hús mellé.
Ha a sütnivalójuk elkészült, jó étvágyat hozzá!
Kép és szöveg: dite (x.)

Itt lehet hozzászólni !

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni.